Klusidee

Ruimte creëren in het interieur

ruimteOf je nu drie hoog achter of in paleis Noordeinde woont, het is altijd interessant om de ruimte waarin je leeft groter te doen laten lijken.
Met deze uitgebreide interieurtips maakt u met kleine veranderingen een prachtige ruimte en creëert u ruimte in uw interieur.

 

Spiegel in het interieur

Door spiegels te hangen op onverwachte plekken lijkt het alsof de ruimte waarin je bent doorloopt. Het mooiste effect krijg je als je niet precies kunt zien waar de spiegel eindigt en als er dingen voor staan die worden weerspiegeld. Een voorbeeld van een optische toepassing van een spiegel is tegen de schutting achter in een tuin, met om de spiegel (s) heen allerlei planten, waardoor je een soort doorkijkje krijgt. In de Amsterdamse club Odeon zijn tussen de balken van een laag plafond spiegelpanelen geplaatst, waardoor de ruimte veel hoger lijkt dan ze is. Zorg dat je jezelf niet goed kunt zien in de spiegel, maar dat je er wel in kunt kijken: dan is het optisch bedrog het grootst. Overigens zullen ook decoratieve spiegels altijd zorgen voor ruimte in een interieur!

Interieurtips verlichting

spiegelwandWaar het licht stopt, stopt de kamer voor het oog. Waar licht is, is ruimte…Een snel effect krijg je al wanneer je de bank een centimeter of twintig van de muur schuift en er een oude schemerlamp achter zet! Door aan het eind van een gang een object te zetten met goede verlichting erop, lijkt de gang langer dan wanneer het aan het eind van de gang erg donker zou zijn. Wandverlichting verlicht een gang efficiënter en gelijkmatiger dan een peertje aan het plafond: optisch meer ruimte. Voor meer toepassingen van licht, zie het artikel ‘verlichting’.

Kleuren hebben invloed op de ruimte in een interieur

Ook voor kleuren geldt: lichte en zogenaamde ‘koele’ kleuren geven ruimte, donkere, warme kleuren maken kleiner. Door te spelen met kleurvlakken kun je ook zorgen dat er een ruimte-effect ontstaat. Als de plint in dezelfde kleur als de vloer wordt geverfd, loopt de vloer voor het oog door. Misschien is het je in Zuid –Europese (land)huizen wel eens opgevallen dat de muren zijn geverfd tot twintig centimeter vanaf het plafond. De vaak hoge kamers worden op die manier ‘lager’ gemaakt. Deze interieur tip kun je ook omdraaien: door subtiel een klein randje van het plafond mee te verven lijken de muren hoger.

‘Rustgevend, maar niet saai.’

Heel veel verschillende kleuren door elkaar heen maken een ruimte onoverzichtelijk en rommelig. Een geheel witte kamer met enkele accenten maken een ruimte rustig en voor je gevoel ruimer. Zorg wel dat de ruimte niet in een keer te overzien is, maar maak hoekjes (plaats een kamerscherm of een rij planten) zodat je niet in een oogopslag kunt zien hoe de kamer eruit ziet.

Interieurtips:
Interieur ideeën
Verlichting-tips
Kleuren in het interieur
Tips om schilderijen, foto’s en kunst de juiste sfeer mee te geven.

Gerelateerde berichten