Klusidee

Verschillende soorten hout in je tuin


Er zijn verschillende houtsoorten die gebruikt worden in de tuin. Teakhout, hardhout, eikenhout; het is er in vele soorten. Logisch dat je niet meteen weet welk soort hout geschikt is voor jouw tuin. Voor het bouwen van een vlonder is vanzelfsprekend ander hout nodig dan voor een tuinmeubel. De mate van blootstelling aan het weer is hierbij van invloed, Voor advies over gebruik van hout in je tuinmeubels is een specialiteitenwinkel al Tuinmeubelwereld een goed advies om heen te gaan. Door jarenlange ervaring kunnen ze je goed helpen met het uitzoeken van de perfecte houtsoort voor jouw tuin. Tot die tijd helpen wij je daar graag bij. Lees snel verder!

Teakhout: duurzaam en weerbestendig

Een houtsoort die veel wordt gebruikt is teakhout. Dit soort komt van de teakboom die veel in Zuidoost-Azië staat. Teakhout staat bekend om zijn natuurlijke oliën die veel aanwezig zijn in het materiaal. Hierdoor neemt het vrijwel geen vocht op en kan het regen, vorst en sneeuw gemakkelijk hebben. Teakhout is van nature bestand tegen rot, schimmel en insecten, waardoor het een populaire keuze is voor buitentoepassingen. Het wordt vaak gebruikt voor terrasmeubilair, tuinmeubilair, dekken en andere buitenstructuren. Ook de collectie van tuinmeubelwereld.nl bevat veel verschillende tuinmeubels van teakhout en door hun uitgebreide collectie voor elke tuin wat!

Hardhout: perfect voor in de tuin

Een soort hout dat jaren mee kan gaan en lang mooi zal blijven is hardhout. Dit soort hout is afkomstig van loofbomen zoals de beuk, esdoorn en de eik. Daarom wordt het ook wel loofhout genoemd. Daarnaast wordt het vaak genoemd als de meest duurzame houtsoort. Hardhouten buitenshuis gebruiken is daarom ook zeker mogelijk. Hardhout leent zich daarom goed bij het maken van vlonders of schuttingpalen. Hardhout heb je in verschillende soorten. Informeer je goed! Het ene hard hout is beter geschikt voor een bepaalde toepassing dan het andere. Heb je vragen over houtsoorten buiten en in de tuin dan kun je deze ook stellen op ons forum.

Zachthout: makkelijk om mee te werken

Zeg je hardhout, dan denk je natuurlijk ook aan zachthout! Deze houtsoort is afkomstig van naaldbomen zoals de spar en de den. Ze noemen zachthout dan ook wel naaldhout. Doordat deze bomen redelijk snel groeien is het hout hiervan minder dicht en minder stevig. Hierdoor is het wel flexibel en makkelijk bewerkbaar. Een voordeel van zachthout is dat het erg licht en daardoor gemakkelijk te transporteren is.

Polywood: het gevoel van hout

Wil je het gevoel van hout, maar het liever niet in de tuin? Dan is polywood de oplossing voor jou. Dit is een materiaal dat hout goed kan nabootsen, maar eigenlijk is het gemaakt van kunststof. Dit zorgt ervoor dat het gemakkelijk te onderhouden is en bestand is tegen allerlei weersomstandigheden. Het perfecte materiaal voor een tuintafel!

Polywood kan worden gereinigd met warm water en milde zeep. Gebruik een zachte borstel of een doek om vuil en vlekken te verwijderen. Spoel het oppervlak grondig af met schoon water. Hoewel Polywood bestand is tegen de zon, kan langdurige blootstelling aan intense zonlicht na verloop van tijd de kleur vervagen. Als je de oorspronkelijke kleur wilt behouden, kun je overwegen om het Polywood regelmatig te behandelen met een UV-beschermer.

Met deze lijst ben jij net wat meer op de hoogte van de verschillende soorten hout. Teak- en hardhout zijn door hun duurzaamheid goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden. De lichtheid van zachthout zorgt er juist voor dat jij er gemakkelijk mee kunt werken. Met welk soort hout begin jij je volgende bouwproject?

Gerelateerde berichten