Klusidee

Vrijstaande haard – een perfecte manier om het huis gezellig te maken

Er is iets met vuur waardoor een huis als een echt thuis voelt. Misschien is het het comfort van de warmte of de flikkerende vlammen die ons in slaap sussen. Wat de reden ook is, het valt niet te ontkennen dat een open haard een speciaal soort warmte in huis brengt.

Traditioneel werden haarden in de muur ingebouwd, maar tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten haarden om uit te kiezen, waaronder vrijstaande modellen. Een vrijstaande haard is een geweldige optie als je op zoek bent naar een haard die overal in je huis geplaatst kan worden, zonder dat er uitgebreide verbouwingen nodig zijn.

Hier zijn slechts enkele van de vele voordelen van het kiezen van een vrijstaande open haard voor je huis.

1 Meer flexibiliteit in design

Een van de geweldige dingen van een bio ethanol haard is dat ze meer ontwerp flexibiliteit bieden. In tegenstelling tot inbouwhaarden die beperkt zijn tot een bepaalde locatie in het huis, kan een vrijstaande haard overal worden geplaatst.

Dit betekent dat je de perfecte plek voor je haard kunt kiezen, zonder je zorgen te hoeven maken over de beperkingen van een traditioneel ingebouwd model. Of je nu wilt dat je haard het middelpunt van je woonkamer wordt of dat je hem liever in een intieme setting plaatst, een vrijstaande haard geeft je de vrijheid om te kiezen.

2 Snelle en eenvoudige installatie

Een ander groot voordeel van vrijstaande haarden is dat ze snel en gemakkelijk te installeren zijn. In de meeste gevallen heb je alleen een vlakke ondergrond en een stopcontact nodig en kun je je haard in een mum van tijd aan het werk zetten.

Dit in tegenstelling tot inbouwhaarden waarvoor vaak de hulp van een vakman nodig is. Niet te vergeten, het installatieproces voor een inbouwhaard kan behoorlijk storend zijn voor het huis, omdat het vaak gaat om het maken van aanpassingen aan uw muren.

3 Geen renovaties nodig

Zoals gezegd is het installatieproces van een vrijstaande haard doorgaans veel eenvoudiger en minder storend dan dat van een inbouwhaard. Dit komt omdat je voor een vrijstaande haard geen veranderingen of renovaties in je huis hoeft aan te brengen.

Bij een inbouwhaard daarentegen moet je vaak structurele veranderingen aan je huis aanbrengen om de haard te kunnen plaatsen. Dit kan een tijdrovend en duur proces zijn, daarom kiezen veel mensen voor een vrijstaande haard.

4 Grotere energie-efficiëntie

Vrijstaande haarden zijn doorgaans ook energie-efficiënter dan ingebouwde haarden. Dit komt omdat ze niet afhankelijk zijn van het centrale verwarmingssysteem van het huis.

In plaats daarvan hebben vrijstaande haarden hun eigen verwarmingselement dat onafhankelijk is van je centrale verwarmingssysteem. Dit betekent dat je je haard kunt gebruiken zonder je zorgen te maken over het opdrijven van je energierekening.

5 Betaalbaarder

Vrijstaande haarden zijn niet alleen energie-efficiënter, maar ook betaalbaarder dan inbouwhaarden. Dit komt omdat ze geen uitgebreide renovaties of aanpassingen aan je huis vereisen.

Alles wat je nodig hebt is een vlakke ondergrond en een stopcontact en je hebt in een mum van tijd een werkende haard. Dit maakt vrijstaande haarden een geweldige optie als je een krap budget hebt.

6 Verhoogde veiligheid

Een ander groot voordeel van vrijstaande haarden is dat ze doorgaans veiliger zijn dan ingebouwde haarden. Dit komt omdat ze niet zijn ingebouwd in de structuur van het huis, wat betekent dat er minder risico is op brandschade aan uw huis als er iets misgaat.

Bovendien hebben vrijstaande haarden meestal een eigen ventilatiesysteem. Dit helpt het risico van koolmonoxidevorming te verminderen, wat een veelvoorkomend probleem is bij inbouwhaarden.

7 Gemakkelijk te verplaatsen

Als je van tijd tot tijd de inrichting van je huis wilt veranderen, is een vrijstaande haard een geweldige optie. Ze zijn namelijk gemakkelijk te verplaatsen en kunnen overal in huis worden geplaatst.

Dus als je besluit dat je de locatie van je open haard wilt veranderen, is het een eenvoudig proces. Dit in tegenstelling tot inbouwhaarden die meer permanente bevestigingen in je huis zijn.

8 Verscheidenheid aan stijlen

Qua stijl hebben vrijstaande haarden veel te bieden. Of je nu op zoek bent naar een moderne of een meer traditionele stijl, je zult zeker een vrijstaande haard vinden die perfect is voor jouw huis.

Bovendien zijn vrijstaande haarden verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder hout, gas en elektrisch. Dus je kunt de brandstofsoort kiezen die het beste bij je behoeften past.

9 Weinig onderhoud

Een ander groot voordeel van vrijstaande haarden is dat ze weinig onderhoud vergen. Dit komt omdat ze geen speciale zorg of reiniging nodig hebben.

Inbouwhaarden daarentegen moeten vaak regelmatig door een professional worden schoongemaakt. Dit kan een tijdrovend en duur proces zijn, daarom geven veel mensen de voorkeur aan vrijstaande haarden.

10 Milieuvriendelijk

Ten slotte zijn vrijstaande haarden ook milieuvriendelijk. Dat komt omdat ze geen schadelijke uitstoot produceren, in tegenstelling tot sommige inbouwhaarden.

Als je dus op zoek bent naar een haard die goed is voor het milieu, is een vrijstaand model een prima optie.

Gerelateerde berichten