In vrijwel elke ruimte, thuis of op het werk, hangt wel iets aan de wand of aan het plafond. Omdat we het mooi vinden, zoals kunst of wanddecoraties. Of omdat het gewoon functioneel is, zoals een schoolbord of een projectiescherm. Vroeger moest je vaak één plek uitkiezen om iets op te hangen en daar een gat in de muur boren. En weer een nieuw gat als je iets anders wilde. Maar tegenwoordig is dat helemaal niet meer nodig! Er zijn namelijk hele slimme ophangsystemen te koop die je één keer installeert – en vervolgens kun je van alles ophangen en eenvoudig verplaatsen of verwisselen zovaak je maar wilt. Een ware uitkomst, want de smaak van mensen verandert voortdurend en dan is zo’n flexibel ophangsysteem ideaal.
Veel mensen denken bij ophangsystemen alleen aan schilderijen en andere kunstwerken. En daar worden ze natuurlijk ook veel voor gebruikt. Maar in feite kun je je fantasie de vrije loop laten. Denk aan posters, spiegels, fotolijsten, wandkleden, planten en zelfs tv-schermen of muziekinstrumenten: dat en nog veel meer kun je allemaal prachtig ophangen met een passend ophangsysteem. Heb je daar een bepaald soort muur of plafond voor nodig? Nee, voor bijna alles is een oplossing voorhanden: baksteen, beton, hout, gasbeton, gipsplaat… de mogelijkheden zijn grenzeloos!
Als je een kunstwerk wilt ophangen, is het belangrijk dat dit op de juiste plek gebeurt. Bijvoorbeeld midden op een vrije wand of boven een dressoir. En vanzelfsprekend niet te hoog of te laag. Meestal zit je goed als het midden van het kunstwerk op ooghoogte hangt. Daarbij moet je wel een soort gemiddelde aanhouden, want niet iedereen is even lang. Een speciaal schilderij ophangsysteem is daarvoor heel geschikt. Je plaatst één keer een nette rail en vervolgens kun je je kunstwerk naar hartenlust horizontaal en verticaal verplaatsen. Ook het wisselen van kunstwerk is zo een fluitje van een cent.
Meestal bestaat een ophangsysteem uit drie onderdelen: een rail, een stevig koord (perlon of staal) en een haak. Eerst bevestig je de rail aan de wand of aan het plafond en daarna hoef je al niet meer te boren. Vervolgens klik je het koord in de rail (waar je maar wilt) en je schuift de haak naar de juiste hoogte. Ten slotte hang je het kunstwerk aan de haak. Moeilijker is het niet! Let op: bij een kwalitatief goed ophangsysteem kun je kiezen uit een aantal verschillende haken voor verschillende doeleinden. Dat maakt jouw systeem meteen alweer een stuk multifunctioneler…
Een ophangsysteem koop je niet voor een jaartje, het is bedoeld om lange tijd zijn werk te blijven doen. Het mag bijvoorbeeld niet verkleuren of doorbuigen, maar moet zijn strakke vorm en look behouden. Kies daarom niet voor goedkope oplossingen, maar voor hoogwaardige materialen en flexibele mogelijkheden. Dan kun je er altijd alle kanten mee op en heb je er het langste plezier van. Voorwaarde is wel dat je het systeem op de juiste manier installeert. Maar dat mag met de moderne ophangsystemen van een goed merk geen probleem zijn. Twijfel je toch aan je eigen handigheid? Roep dan de hulp in van iemand met twee rechterhanden.
Als je nog niet precies weet wat je nodig hebt, steek dan je licht op bij aanbieders die een wat breder assortiment hebben. Misschien vind je een elegante minirail het mooiste bij jouw wensen passen? Of zoek je juist een robuuste rail voor zwaardere schilderijen? Er zijn zelfs rails die je kunt laten integreren in stucwerk, zodat je er bijna helemáál niets meer van ziet. Over zien gesproken: een geïntegreerde verlichting kan ook heel fijn zijn.
Om je te oriënteren, kun je natuurlijk eerst even rondstruinen op het internet. Maar daar kom je veel handelaars tegen met producten van vage herkomst. Wil je dat niet, dan kun je ook direct een kijkje nemen op de website van de fabrikant. Een Nederlands topmerk zoals Stas heeft bijvoorbeeld een uitgebreide webshop en je kunt er ook terecht voor professionele adviezen. Wel zo handig als je een systeem gaat plaatsen dat straks het aanzicht van je woon- of werkomgeving bepaalt. De betere merken geloven zo in de kwaliteit van hun producten, dat ze er soms wel 5 jaar garantie op geven. En het is ook heel normaal dat je bij bij aankoop vanaf € 75,- geen verzendkosten betaalt. Met minder hoef je dus zeker geen genoegen te nemen!