Verlichting is, net als kleur, een van de dingen die ongemerkt een grote invloed hebben op de sfeer in een interieur. Een zonnige dag in een kamer op het zuiden geeft een ander gevoel dan een terras in ‘koud’ noorderlicht. Verlichting kan een ruimte kil maken (met een TL- buis) of juist gezellig (kaarslicht). Wanneer je erin slaagt op de juiste plekken in je huis goede verlichting te plaatsen kun je een groots effect bereiken. Belangrijk hierin is, dat je verschillende soorten verlichting met elkaar combineert. Er zijn vele interieurtips over verlichting. De belangrijkste tips leest u in dit artikel.
Een overzicht van de verschillende soorten verlichting – lampen die in het interieur voorkomen.
Accentverlichting
Accentverlichting is een bundel licht, dat je kunt richten op iets waar je aandacht op wilt leggen. Dat kan het tijdschrift zijn dat je aan het lezen bent, maar ook je favoriete foto aan de muur of je platencollectie. Wanneer je een boek wilt lezen of wilt werken is accentverlichting erg prettig. Door ergens met licht de nadruk op te leggen, maak je de ruimte bovendien minder saai. Halogeenverlichting is bijzonder geschikt als accentverlichting in huis.
Sfeerverlichting
Op een enkeling na, houdt niemand van neonverlichting in zijn huis. De kleur van het licht dat je in je lamp draait maakt het verschil. Laat je goed voorlichten over de kleur van het licht dat je gebruikt: er zijn meer mogelijkheden dan je denkt en ze geven allemaal een ander effect. Sfeerverlichting is er van heel goedkoop tot dure design verlichting.
Diffuus licht
Licht dat alle kanten op verspreid wordt zoals een peertje aan het plafond of het licht van een TL buis. Dit licht zorgt voor minimale schaduwwerking. Dit kan fijn zijn voor boven je make-up spiegel, maar is minder geschikt voor in de woonkamer.
Indirect licht
Licht dat via een vlak verspreid wordt door een kamer, suggereert ruimte. Een bekende toepassing hiervan is de lichtkoof. Een zeer moderne verlichting. Boven een uitbouw of een raam zit bij de gordijnrails een tl buis die je niet zit zitten; het licht wordt ’s avonds over de gordijnen verspreid. Wanneer je een lamp achter je bank zet, bereik je hetzelfde effect via de muur achter de bank.
De belangrijkste interieurtip, maak een lichtplan
Als je een kamer (opnieuw) gaat inrichten is het van belang om goed over de verlichting na te denken: Welk soort wil je op welke plek? Op een plattegrond van je kamer kun je precies aangeven welke verlichting waar moet komen. Zo weet je meteen waar het handig is om stopcontacten te plaatsen, of als de stopcontacten al vast liggen, hoe veel meter verlengsnoer je nodig hebt! Interieurtip: Plan de lichtpunten lekker ruim in, beter te veel mogelijkheden dan te weinig.
Enkele vragen die jezelf kunt stellen bij het maken van een lichtplan:
Dimmers
Voor elk huis zijn dimmers onontbeerlijk. Ze geven je het gemak van zowel accent- en sfeerverlichting. De krant lezen en romantisch dineren kan dan aan dezelfde tafel!
Interieurtips:
Interieur ideeën
Ruimte creëren
Kleuren in het interieur
Tips om schilderijen, foto’s en kunst de juiste sfeer mee te geven.