Klusidee

Dakbedekking vernieuwen: zelf doen of uitbesteden?


Net als bij alle klussen is het mogelijk om zelf je dakbedekking te leggen. Hiermee bespaar je aanzienlijk en betaal je alleen voor materialen. Of dit ook een optie voor jou is, zal afhangen van een aantal factoren.
Ten eerste is het werken op een plat dak aanzienlijk makkelijker dan het werken aan een schuin dak. Dit is om veiligheidsredenen zo, om de arbeidsintensiviteit van de klus en omdat de materialen gemakkelijker zijn om mee te werken. Een ervaren doe-het-zelver kan een plat dak prima zelf plaatsen, zolang er voldoende rekening wordt gehouden met de afwatering en andere technische aspecten.
Een schuin dak is lastiger om zelf te leggen, omdat het gevaarlijker is. De helling van het dak zorgt ervoor dat je je in rare posities moet wringen om de bedekking te kunnen neerleggen. Ook zal je ervoor moeten zorgen dat er genoeg pannen ter beschikking zijn, dat je niet kunt vallen en dat het dak niet gaat lekken. Omdat dit toch vrij specialistisch en arbeidsintensief is, wordt deze klus vaak uitbesteedt aan een professionele dakdekker.

De kosten voor het inhuren van een dakdekker

Je kunt een dakdekkersbedrijf inschakelen voor een verscheidenheid aan werkzaamheden. Dakdekkers vragen meestal een prijs per vierkante meter en wat deze prijs is, wordt voornamelijk bepaald door het soort dakbedekking dat er wordt gebruikt. Voor zijn eigen administratie, of voor gevallen waarin het niet mogelijk is om een prijs per vierkante meter te vragen, zal een dakdekker een prijs per uur berekenen. Voor grote klussen is het mogelijk om een totaalprijs af te spreken. In de onderstaande tabel vind je informatie over de kosten van dakdekkers. De prijzen zijn inclusief btw.

Uitgave dakdekkerPrijs per eenheid
Uurloon dakdekker €35 - €45 per uur
Reparatie/dekken van plat dak (bitumen, epdm, pvc) €45 - €55 per m2
Groendak aanleggen €55 - €70 per m2
Schuin dak met dakpannen (beton, leien, klei) €40 - €95 per m2
Schuin dak met riet €75 - €100 per m2
Schuin dak met metaal (zink, koper, aluminium) €50 - €100 per m2
  • Het materiaal: de materialen bepalen voornamelijk de prijs voor de dakdekker. Betonnen dakpannen zijn goedkoper dan leien en kunststof is duurder dan bitumen. Het materiaal dat je kiest bepaalt de prijs, de levensduur en natuurlijk ook het uiterlijk van je dak. Het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt, omdat een duurder materiaal op de lange termijn soms goedkoper en gunstiger uit kan pakken. Daarnaast kan het ook verstandig zijn om gelijk te kijken of je de dakisolatie kan verbeteren als deze er nog niet is (of een erg lage RC-waarde heeft).
  • De prijsberekening: de manier waarop de dakdekker de prijs berekent hangt af van het soort klus dat je kunt aanbieden. Wil je bijvoorbeeld een volledig nieuwe dakbedekking, dan zal de dakdekker kijken naar het aantal vierkante meters en het materiaal dat je kiest en daaruit een totaalprijs aanbieden. Daarnaast zijn er ook andere kosten, zoals het afvoeren van puin, de voorrijkosten en eventueel steigerhuur waarmee je te maken kunt krijgen. Zorg er dus altijd voor dat de offerte die je ontvangt compleet is en volledig duidelijk voordat je ermee akkoord gaat.
  • De dakdekker zelf: onderling zijn er uiteraard ook prijsverschillen tussen de verschillende dakdekkers. Dat komt voornamelijk door de ervaring van de persoon en door certificeringen of specialisaties. Ook zijn erkende dakdekkers duurder dan dakdekkers die niet bij een vakvereniging aangesloten zijn. Of je een beginner inschakelt of een ervaren vakman hangt af van het soort klus en van jouw eigen voorkeur.

Niet zelf doen? Hoe vind je een goede dakdekker?

Als je op zoek bent naar een dakdekker die kwaliteit kan leveren, dan zal je logischerwijs ook meer moeten betalen. Houd in je achterhoofd dat voor een groot aantal klussen een beginner ook prima dienst kan doen. Kwaliteit is moeilijk te toetsen als je nog nooit zelf met de dakdekker te maken hebt gehad, maar je kunt de volgende punten gebruiken om dit te controleren.
• Vakvereniging: een dakdekker die zich bij een vakvereniging heeft aangesloten mag zich erkend noemen. Dat betekent dat deze constant moet voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Erkende dakdekkers geven je vaak een betere garantieregeling en worden constant op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in hun vakgebied.
• Keurmerken: er zijn verschillende keurmerken voor dakdekkers en bedrijven in de bouw, zoals het KOMO-keurmerk en het Dakmerk-keurmerk, waaraan je de kwaliteit van de vakman kunt toetsen.
• Klantenrecensies: je kunt veel leren over een dakdekker als je de klantenrecensies doorleest en daarbij ook de antwoorden analyseert.
• Garantieregeling: een goede dakdekker zal je een goede garantie aanbieden. Als de dakdekker weet dat hij of zijn kwaliteit levert, zal deze niet bang zijn je hier een goede regeling voor te geven.

Gerelateerde berichten