Klusidee

Kleuren in het interieur

Energiegevende warme kleuren of kalmerende koele kleuren in het interieur.

Zonder enige twijfel kunnen we vaststellen dat er bepaalde psychologische gevoelens vrij komen bij het aanschouwen van kleuren.  Kleuren beïnvloeden onze stemming, onze eetlust, ons energieniveau. Onderzoek naar de reacties van mensen op bepaalde kleuren heeft aangetoond dat kleuren emoties kunnen versterken en invloed hebben op onze gemoedstoestand. Aangezien uw een groot deel van uw leven thuis bent zijn de kleuren die u voor uw interieur kiest zeer belangrijk voor het creëren van een prettige sfeer.

warme-kleurenWarme kleuren in uw interieur

De kleuren uit de rode, oranje en gele kleurfamilie worden door ons ervaren als “warme” kleuren omdat ze hittebeelden oproepen, zoals brand of zonneschijn. Het gevolg is dat deze kleuren ons een warm gevoel geven.

Rood
Deze krachtige kleur verhoogt bloeddruk en hartslag. Het geeft ons vaak een gevoel van intimiteit, energie, hartstocht en passie. Het bevordert de eetlust en het wordt dan ook vaak gebruikt in restaurants. Het is een uitstekende keuze om uw eetkamer in een rode teint te verven.

Oranje
Net als rood, verwarmt oranje een kamer maar op een minder dramatische toch hartstochtelijke manier. De kleur oranje is iets minder vurig en doet wat vriendelijker aan; je voelt je er snel thuis zonder dat de kleur verleid. Oranje is een prima kleur om toe te passen in de woonkamer. Ook in de slaapkamers of in een vrolijke kinderkamer is de kleur prachtig.

Geel
Er zijn niet veel kleuren die zoveel aandacht pakken als de kleur geel. Tis niet voor niks dat veel reclamebureaus de kleur geel toepassen. Vooral oudere mensen vinden het een prettige kleur die hun gemoedstoestand goed doet. De kleur moet dan niet te scherp zijn. Te helder geel wordt ook vaak als onprettig ervaren.

kleuren-lichtKoele kleuren

Blauw, groen, paars en de tussenliggende kleuren worden ervaren als koele kleuren. Deze ervaring komt doordat de kleuren landschapsbeelden oproepen. Denk aan de zee weiland ofwel de natuur. Wanneer we ons in een ruimte met deze kleuren bevinden geven ze een gevoel van vrede, kalmte en ontspanning.

Blauw
Zacht blauw is een ideale slaapkamerkleur zowel voor volwassenen als kinderen. Dezelfde kleur blauw die ons langzaam in slaap sust onderdrukt ook onze eetlust, waarschijnlijk doordat er zeer weinig natuurlijk blauw voedsel is. Blauw in de slaapkamer is een prima keuze, maar kies voor het eetgedeelte een andere kleur.

Groen
Doordat we groen overal in de natuur tegenkomen, voelen wij ons snel thuis met groen. Licht groen is een ideale kleur voor de bad- en woonkamer; Groen is goed te gebruiken om de keuken en eetkamer te accentueren. Het kan ook een kalmerend effect geven, u zult het dan ook vaak in ziekenhuizen tegenkomen. Ook scholen en bedrijven gebruiken de kleur vaak.

Paars
Paars is een moeilijke maar zeker rustgevende kleur. Het is modern maar kan ook truttig overkomen. Het is een ideale kleur om is mee te experimenteren in de slaapkamer.

Verlichting-tips
Ruimte creëren
Lambrisering met panelen
Kiezen van de juiste verf
Gebruiken we de kwast of de roller?
Moderne raamdecoratie

Gerelateerde berichten