Klusidee

Kunst ophangen tips

Om je huis persoonlijk te maken, kun je kunst ophangen of voorwerpen of een schilderij aan de muur hangen. Je kunt met onderstaande tips een kamer precies de sfeer meegeven die je van te voren in gedachten had.

Als je geen geld hebt voor een echte Rembrandt, zijn er natuurlijk alternatieven om kunst op te hangen: posters, een projectie op de muur of je favoriete platen van vroeger (zie foto).

kunst

Een van de meest persoonlijke manieren om je wand op een moderne manier te versieren is de foto! Er bestaan allerlei moderne manieren om je foto te (laten) bewerken waardoor je wandversiering nog bijzonderder wordt.

Kunst-tips voor een mooier resultaat
Juist omdat kunst zo persoonlijk is, zul je zelf moeten uitmaken er op de muur aan kunst opgehangen wordt. Er zijn echter wel een aantal algemene dingen waar je rekening mee kunt houden zodat het resultaat nog mooier wordt.

Kunst ophangen – ophangsysteem
kunsttipDenk er bijvoorbeeld aan dat je de ruimte kunt beïnvloeden met de manier waarop je kunst ophangt:
Een reeks prenten verticaal ophangen geeft een hoogte-effect.
Een heel groot schilderij in een relatief kleine ruimte kan de ruimte voor het gevoel vergroten.
Wanneer je een klein object hebt, zorg er dan voor dat er een compositie is met een meubel of een lamp.
Wanneer je een aantal schilderijen hebt die je op wilt hangen kun je het beste uitgaan van het grootste en dan de rest erom heen hangen.
Als je zeker wilt weten dat je compositie uitpakt zoals je wilt, maak dan een tekening van de wand.
Maak ook je schilderijen op schaal na ( van papier). Teken een centrale, horizontale lijn op de “wand” (150 cm vanaf de vloer ware grote) en groepeer de schilderijen daaromheen.

Kunst ophangen en verlichten
Subtiele of juist een duidelijke nadruk op je schilderij of kunst geef je door middel van licht. Een spot in de muur of zelfs een gedraaid lampje kunnen zorgen voor het juiste effect. Hang een modern schilderij niet te dicht bij een raam: het zou kunnen dat hij verkleurt. Een schilderij zit nooit achter glas en wordt dus niet beschermd tegen licht of warmte. Het is dus ook niet slim om een schilderij boven een radiator op te hangen. Voor een ingelijste foto of prent is het wel een prima plek.

Kleurgebruik
Wanneer je iets heel moois hebt, dat je zeker wilt ophangen, kun je ook de kleur van de muur waaraan je het wilt ophangen aanpassen. Dat kan een geweldig effect geven. Je kiest dan voor een kleur die in het schilderij terug komt of een contrasterende kleur. In het Groninger Museum heeft men veel aandacht besteed aan ‘de muur achter de kunst’(zie afbeeldingen). Donkere lijsten op een donkere muur geeft ook een grappig effect: de muur wordt een soort passepartout.

kunst-kleurgebruik

Ophangsysteem schilderij en kunst
Er zijn tal van handige systemen waarmee u een schilderij kunt ophangen. Deze zijn vaak online te bestellen. Denk aan een rails of een kliksysteem.

Interieurtips:
Ruimte creëren
Kleuren in het interieur

Gerelateerde berichten