Klusidee

Kiezen we de kwast of de roller?

kwast_of_rollerWie goed overweg kan met een kwast zal niet makkelijk overstappen op een roller. Wie gewend is aan een roller gebruikt nooit meer een gewone kwast, want voor elke verf geldt: het gaat sneller en makkelijker met een roller. Bepaal welke vorm van schilderen in uw huis voor u het makkelijkst is.

Gebruik voor dekkende en transparante lakken, beitsen en acrylverf kortharige mohair rollers, die in talloze breedtes, tot voor de smalste randjes, te koop zijn.
1) Gebruik bij een roller altijd een verfbak en een verdeelrooster.
2) Roller tot ± de halve diameter indopen, op het rooster de verf over de roller verdelen.
3) Op deurposten en raamkozijnen de verf in de lengte richting verdelen.
4) Op grote vlakken de verf eerst horizontaal opzetten en daarna met verticale, overlappende bewegingen verdelen.

Schilderen met kwast

Gebruik langharige of ovale kwasten van goede kwaliteit; met een goedkope kwast maakt u prutswerk. Koop kwasten niet te klein. Voor deuren een kwast van ± 5 cm, raamlijsten ± 3 cm voor smalle randjes een kwast van ± 1.5 cm of een uiterst handige radiatorkwast.

Stap voor stap schilderen

1) Doop een kwast in tot ± 1/3 van de haarlengte. Strijk de kwast niet af. Door de kwast te draaien, druipt de verf niet.
2) Houd een kwast vast als een pen, maar druk niet te licht; werk de verf met lange soepele streken a.h.w. in het hout.
3) Zet verf ruim op. Op een smal vlak verdelen met een op- en neergaande bewegingen van onder naar boven nastrijken voorkomt kwastaanzetten.
4) Een deur verdeelt u voor het oog in drie delen. Verf met een paar ruwe verticalen streken dik opzetten, dan met horizontale streken verdelen en van onder naar boven verticaal nastrijken. Doe het 2e en 3e deel op dezelfde manier.

Goede schilders volgorde

Begin bij een glasdeur of raam altijd langs het glas en werk naar buiten, waarbij u eerst de horizontale en dan de verticale delen doet. Schilder bij een paneeldeur eerst de paneelrandjes, daarna de panelen, vervolgens de horizontale en verticale delen. Schilder van een tafel, een stoel of een kastje eerst de poten en andere lastig bereikbare delen.

Tip: acrylverven zijn dunner dan u gewend bent. Gebruik geen gewone kwast, maar een speciale kwast, waarin kunstvezels zijn verwerkt. Het mooiste resultaat en de goede laagdikte bereikt u met een kortharige mohairroller.

Bekijk ook de volgende onderwerpen:
Het kiezen van de juiste kwast
Het kiezen van de juiste verf
Verftips
Voordat u begint met schilderen

Gerelateerde berichten