Klusidee

Doe-het-zelf lichtplan samenstellen voor je woonkamer: tips en tricks

Ga je verhuizen of is de woonkamer gewoon toe aan een make-over? In dit artikel vertellen we hoe je zelf een lichtplan maakt. Verlichting is namelijk erg bepalend voor de sfeer, en met deze tips en tricks is jouw woonkamer straks nog gezelliger.

Plattegrond maken


Het maken van een lichtplan is het makkelijkst als je eerst een plattegrond maakt van de woonkamer. Dit hoeft echt geen prachtige tekening te zijn en een ruwe schets is voldoende. Je kunt hiervoor ook een online programma gebruiken, als je dit makkelijker vindt. Het belangrijkste is om de afmetingen van de woonkamer en de vorm op papier te zetten. Markeer vervolgens waar de deuren en ramen zich bevinden, aangezien ramen voor natuurlijk licht zorgen in de ruimte.

Ruimte indelen

Nu je de opzet van je woonkamer op papier hebt, is het tijd voor de indeling. Het is namelijk belangrijk om te weten waar bepaalde meubelstukken komen, zoals de eettafel, een zithoek, de bank etc. Je kunt dit het beste doen door de plattegrond op te delen in zones, inclusief de bijbehorende activiteit. Zo is het bijvoorbeeld erg handig als je een hanglamp boven de eettafel plaatst. Of een extra lampje bij de zithoek, als je daar bijvoorbeeld graag een boek leest in de avond.

Aansluitpunten

Vooral bij een bestaande woning is het handig om de stopcontacten in het oog te houden. Markeer deze bijvoorbeeld met een kleurtje op de plattegrond, zodat het voor jezelf duidelijk is waar de aansluitpunten zitten.

Basisverlichting

Nu je een mooie plattegrond hebt van de ruimte, is het tijd voor het eerste deel van het lichtplan zelf. Dit is de basisverlichting, zoals bijvoorbeeld spotjes aan de muur of lampen aan het plafond. De basisverlichting moet de hele woonkamer kunnen verlichten. Bepaal op basis van de grootte van de ruimte, de vorm en je eigen voorkeur, het aantal plekken waar een lichtbron noodzakelijk is. In een kleine vierkante woonkamer is een enkele lichtbron wellicht voldoende, terwijl je bij een grote L-vormige ruimte juist meerdere inbouwspots nodig hebt.

Sfeerverlichting

Na de basisverlichting is het tijd voor een van de leukste onderdelen van het lichtplan en dat is sfeerverlichting. Hierbij is het belangrijk om lampen te kiezen die passen bij je interieurstijl. Denk aan een staande lamp met een retro vibe of juist een klassieke uitstraling. Bij het selecteren van sfeerverlichting, ook wel decoratie verlichting genoemd, is het vooral belangrijk dat het gezellig licht is. Zo zijn lampen die je kunt draaien naar een bepaalde richting of ledstrips als accentverlichting bijvoorbeeld een goede keuze.

Soort licht en sterkte

Voordat je jouw lichtplan uitvoert, is het verstandig om even stil te staan bij het soort lampen. Kies een lamp uit die past bij de activiteit en de plek in de woonkamer. Zo is het bijvoorbeeld handig als een lichtbron dimbaar is boven de eettafel. Zo kunnen de kinderen aan tafel hun huiswerk maken met voldoende licht, maar kun je de felheid dimmen voor een romantische dinertje thuis. Sfeerverlichting mag juist diffuus en zacht zijn, aangezien deze een ondersteunende functie heeft. En als je nog wat extra hulp nodig hebt bij het uitvoeren van je lichtplan, dan kun je op dit forum mede-klussers om hulp vragen.

Gerelateerde berichten