Klusidee

Niets is mooier dan een houten parketvloer in topconditie!

Een mooie harde vloerbedekking is een genot om op te staan én om naar te kijken. Wat dat betreft maakt het weinig uit of je hebt gekozen voor laminaat, houten parket, pvc stroken, click vinyl, bamboe parket, tegels of iets anders. Maar om zo lang mogelijk van je favoriete vloer te kunnen genieten, moet je hem wel een beetje aandacht geven. Elke vloer houdt daarvan, in het bijzonder een houten parketvloer. Regelmatig onderhoud is dus belangrijk. Als je daar een goede gewoonte van maakt, word je altijd beloond. Want hoe beter je voor je houten vloer zorgt, des te langer hij mooi blijft.

Nu bestaan er nogal wat houten parketvloeren. Bij grote speciaalzaken kun je meestal kiezen uit wel honderden soorten. Dat varieert van volmassief hout en rustieke plankenvloeren tot
traditioneel mozaïekparket, kopshout, lamel op kant en Versailles. En dan heb je ook weer de keuze uit een flink aantal houtsoorten zoals Franse eik, Europese eik, merbau, notelaar, wengé, teak, bamboe, jatoba, kambala, esdoorn en grenen. Sommige mensen zien door de bomen het bos niet meer en denken dat elke parketvloer zijn eigen specifieke behandeling nodig heeft. Dat valt gelukkig reuze mee! Wel bestaat er een handvol manieren om een houten vloer af te werken – en dáár heb je inderdaad een paar verschillen die je even in de gaten moet houden. We hebben de belangrijkste aandachtpunten voor je op een rijtje gezet…

1 Een paar basisprincipes

Om je houten parketvloer een lang leven te geven is regelmatig onderhoud een must. Je moet hem schoonmaken, beschermen en voeden om de beschermende bovenlaag niet teveel aan te tasten. In zijn algemeenheid geldt voor elke houten parketvloer onder meer het volgende:

Zorg dat vuil en zand geen kans krijgen en veeg je parket regelmatig schoon met een zachte borstel. Je kunt natuurlijk ook een stofzuiger gebruiken die geschikt is voor een krasgevoelige ondergrond.
Zorg dat je meubels niet over de vloer kunnen krassen en breng speciale meubelviltjes aan onder de poten.
Knoei niet met water of vloeistoffen op je vloer. Gebeurt het toch een keer? Aarzel dan niet en maak de vloer direct droog.
Probeer het krimpen en uitzetten van je houten vloer te beperken door de luchtvochtigheid in huis zo stabiel mogelijk te houden.
Reinig je vloer nooit met chemische of bijtende producten. Die werken averechts en maken je vloer slechter in plaats van beter!

Naast deze algemene preventieve tips zijn er ook onderhoudsadviezen die per vloer verschillen. Daarbij is het van belang hoe jouw vloer precies is afgewerkt. Is dat met olie of met hardwax? Met lak of met boenwas? De ene vloer is de andere niet, dus geef je vloer vooral de behandeling die hij verdient!

2 Natuurlijke olie

Als je vloer is afgewerkt met olie, kun je hem het beste regelmatig reinigen met een voedende zeep. Die vormt een beschermend laagje waardoor je vloer bestand is tegen vlekken. Je kunt niet zomaar elke zeep gebruiken, dus vraag altijd aan je vloerspecialist om advies. Er zijn ook speciale intensiefreinigers te koop. Het is verstandig om je vloer hiermee een of twee keer per jaar te behandelen, gevolgd door een ‘massagebeurt’ met onderhoudsolie.

3 Hardwax olie

Ook hier is het noodzakelijk om je vloer regelmatig schoon te maken met een (speciale) reinigende en voedende zeep. Verder heeft een parketvloer met hardwax olie een jaarlijkse beurt met speciale was nodig. Probeer de producten van Osmo eens: die staan bekend om hun prima resultaten. Je vloer wordt er sterker van maar houdt wel zijn fraaie natuurlijke uitstraling. Als je dit een paar jaar volhoudt, kun je zelfs een extra laag hardwax-olie aanbrengen zonder je vloer eerst op te schuren.

4 Lak of vernis

Heb je een parketvloer met een finish van lak of vernis? Die moet je regelmatig schoonmaken om hem als nieuw te houden. Let wel op welke middelen je daarvoor gebruikt en zorg in elk geval dat er geen vettige laag achterblijft. Ook mag de laklaag er niet van uitdrogen. Dus houd agressieve producten, bijvoorbeeld met ammoniak of siliconen, buiten de deur. Je parketvloer gaat nog langer mee als je hem een paar keer per jaar na het schoonmaken behandelt met polish, die je gewoon inwrijft met een zachte doek.

5 Boenwas

Dit is de lastigste van het stel. Behalve regelmatig reinigen met een voedend schoonmaakmiddel, moet je deze parketvloer eigenlijk ook maandelijks polishen met een boenmachine en meteen wat extra boenwas aanbrengen. Tip: verwijder jaarlijks de oude onderhoudslagen met een wax remover en zet er een verse laag boenwas op.

Gerelateerde berichten