Klusidee

LED monteren, is dat wel zo makkelijk?

LED monteren is kinderspel, althans dat zeggen veel mensen. Maar is dat ook zo? Het antwoord daarop is tweeledig. Ja en nee. Het is inderdaad niet al te moeilijk, maar er zijn wel degelijk dingen om op te letten wanneer je aan de slag gaat met het monteren van LED. Daarom geven wij in dit artikel een aantal tips op het gebied van LED montage!

Hebben we te maken met 12 Volt of 230 volt

Je kunt niet zomaar wisselen tussen deze twee systemen. Bij 12v is de bedrading meestal niet geschikt om er 230 Volt op te zetten. En als je juist overstapt naar 12 Volt moet je naast de spots ook nog de juiste driver kopen. Meer hierover is te lezen op ons forum.
 

De IP waarde is erg belangrijk.

Het is belangrijk om goed te letten op de IP waarde. Iedere LED lamp is hiervan voorzien. Deze wordt aangeduid op de verpakking door middel van twee cijfers. Deze zogeheten IP waarde geeft aan tot welk niveau de verlichting resistent is tegen stof en water. Wanneer je de lampen in de badkamer wilt monteren, let er dan op dat je een minimale IP waarde kiest van IPX4.
 

De GU10 LED lamp.

Tegenwoordig zie je de GU10 LED lamp steeds vaker. Dit is een lamp die de GU10 fitting heeft. Deze bevat in totaal twee pinnen. Het is een zeer voordelige keuze om te gaan voor een GU10 LED lamp, maar let er dus op dat wanneer je deze lamp koopt dat je ook de juiste keuze maakt op het gebied van de fitting. Daarnaast kun je GU10 lampen vinden die met de mobiel naar eigen wens aan te passen zijn, je kunt ze bijvoorbeeld dimmen of je kunt een aanpassing maken aan de kleur. Benieuwd naar GU10 LED lampen? Letsleds heeft een veelzijdig aanbod in GU10 lampen, je zult er gegarandeerd een geschikte lamp voor jouw lichtplan vinden!
 

Altijd boren op basis van kloppende metingen.

Iedere lamp heeft een bepaalde afmeting. Het is zeker aan te raden om deze eerst eens goed te bekijken voordat je besluit om een gat te boren in de muur of in het plafond. Je zult als enthousiaste thuisklusser wellicht veel spijt krijgen wanneer je een verkeerd gat boort. Dat blijf je immers altijd zien. Als je geluk hebt dan boor je hem te klein en kun je de schade beperken, maar als het gat te groot is ben je verder van huis. Boren in een moeilijke muur doe je met een boorhamer.
 

Spendeer aandacht aan de breedte van de bundel.

Hoe breed de lichtbundel is, geeft goed aan op welke oppervlakte de verlichting zal schijnen. Des te breder de bundel is, hoe makkelijker het is om een groot gedeelte van de ruimte te verlichten. Een diameter van 60 graden is vrij breed, en deze zal dan ook een veel sterker verlichting effect geven dan een diameter van 8 graden. Wanneer je er op dit gebied niet helemaal uitkomt dan kun je altijd eens een kijkje nemen op Letsleds. Daar vind je veel informatie over hoe je led lampen kan monteren, kijk daarvoor eens bij hun blog bijvoorbeeld.

Bedenk of je te maken hebt met een serie- of parallelschakeling.

Afhankelijk van diverse factoren zul je te maken hebben met een van de twee mogelijke schakelingen. Bedenk goed met welke schakeling je te maken hebt, en maak op basis hiervan een concreet plan. Planning is alles bij het klussen, en voor een goede planning moet je identificeren waar je naartoe werkt. Kijk dus goed met wat voor een soort schakeling je te maken hebt om latere moeilijkheden te voorkomen. Het laatste wat je wilt is (ironisch genoeg) tegen de lamp lopen vanwege gebrekkige planning.

Gerelateerde berichten