Klusidee

Kiezen van de juiste kwast, welke kwast kies je?

Goed gereedschap werkt prettig en zorgt voor een beter resultaat. Als dit ergens voor geldt dan is het wel voor schilderen. Maar welke kwast kies je?  Een goede en de juiste kwast werkt niet alleen sneller maar zorgt ook voor een beter resultaat. De kwaliteit van het haar en de grootte van de kwast bepalen de prijs.

Welke kwasten zijn goed?

Kwasten worden vaak gemaakt van dierenharen. Kwaliteitskwasten zijn vaak van varkenshaar gemaakt. Tegenwoordig worden de kwasten ook van kunstof gemaakt. Voor alkydverven zijn deze kwasten minder geschikt maar voor acrylverf daarentegen zeer geschikt.
Een kwaliteitskwast verliest vrijwel nooit haren. Wanneer u een kwast gaat kopen let dan op de soepelheid van de haren en probeert u de grip. De kwast moet prettig in de hand liggen.

Voor elke klus een andere kwast

Er zijn nog al wat verschillende soorten kwasten. Er zijn ronde, ovale en blokkwasten. Elk stuk schilderwerk heeft zijn eigen kwast. Dit heeft te maken met de oppervlakte en de soort verf.De soort verf die u gaat gebruiken is van belang voor de keuze van de kwast. De wat dikkere verfsoorten schildert u het makkelijkst met ronde kwasten. De iets dunnere verfsoorten met ovale kwasten en de muurverven met blokkwasten.

Wanneer keis je de blokkwast
blokkwastDeze kwast wordt tegenwoordig niet zo heel veel meer gebruikt. Als u hem gebruikt, gebruikt u deze voor grote oppervlakten. Wanneer u een hele muur, een plafond of een vloer gaat schilderen kan een blokkwast uitkomst bieden. Voor grote oppervlaktes adviseren wij een vachtroller. Deze rollers zijn zeer gebruiksvriendelijk en zijn te herkennen aan de langere haren.

 

 

 

kwast

Welke ronde kwasten kies je en wanneer
Ronde kwasten worden gebruikt voor kozijnen of zijkanten van ramen en deuren mee te schilderen. Ze worden gebruikt om glans, of matte lak aan te brengen. In principe zijn deze kwasten het meest geschikt voor smalle oppervlakken. Des te nauwkeuriger er gewerkt moet worden des te kleiner wordt de kwast die u daarvoor kiest.

 

 

Ovale kwasten
Gebruik ovale kwasten voor het schilderen van grote oppervlakken met hoog- of zijdeglans verf.

Bokkenpoot
Voor lastige plekken. Door de knik in de kwast kunt u op lastige plaatsen schilderen. Door de grootte van de borstel is het lastig om hiermee heel precies te werken.

Lyons Penseel
Dit penseel gebruikt u voor kleine hoekjes en randjes waar u met een gewone kwast niet bij kunt komen.

Radiatorkwast
radiatorkwastDeze kwast heeft een knik aan de bovenzijde en is een kwast voor de moeilijk bereikbare plekjes.

 

 

 

 

Bekijk ook de volgende onderwerpen:

Het kiezen van de juiste verf
Kwast of roller
Verftips
Verf verwijderen
Verf rekenmachine

Gerelateerde berichten