Klusidee

Maak je eigen design badkamer met plexiglas

Ben je van plan om je eigen badkamer aan te gaan pakken maar heb je nog geen idee wat het precies moet gaan worden? Dan zou het maken van een mooie design badkamer met plexiglas een optie kunnen zijn. Door de lichtval op het glimmende materiaal krijgt uw badkamer een stralende moderne look. Het vele licht en het stralende uiterlijk geeft ook een luxe uitstraling. Voor kleine badkamers is het ook een mooie oplossing om het ruimtelijker te maken omdat het een spiegelend effect heeft. Binnen dit artikel leggen we uit welke toepassingen er voor plexiglas zijn in de badkamer en hoe je deze klus precies moet aanpakken.

plexiglasplaten

Toepassingen

Er zijn vele mogelijkheden om plexiglas toe te passen in de badkamer, denk hierbij aan wandbekledingen, spatschermen, douche wanden, badafwerkingen en douchedeuren. Wij gaan in op het montageproces van de plexiglas wandbekleding.

Materiaalkeuze en maatvoeringen

Voor de bekleding van wanden is het beste om gegoten plexiglas te kiezen. Het gebruik van geextrudeerd (gewalst) plexiglas raden wij af, dit gaat snel barsten bij bewerking. Bij het gebruik van plexiglas kan worden gekozen uit helder plexiglas, kleuren plexiglas of mat plexiglas. Wanneer je kiest voor de heldere variant heb je ook de mogelijkheid om de plaat aan de achterzijde te beplakken of printen in een kleur of een mooi full color beeld. Hierbij hoeft de wand bijna niet voorbewerkt te worden omdat de beplakte of beprinte laag weinig tot niet doorschijnt. Wanneer je kiest voor de heldere variant zonder beplakking of print dan is het zaak dat de wand strak wordt gemaakt en alle oneffenheden worden glad gestreken.

Na het kiezen van het soort plexiglas neem je de maten op van de wand(en) waar je het voor wil plaatsten. Hou er rekening mee dat de platen rondom 4 tot 5 mm kleiner moeten worden besteld zodat de platen ruimte hebben om werken en er genoeg ruimte is voor de hechting van de kit. Het is mogelijk om de plexiglas platen op maat te bestellen op internet.

Voorbewerking van de wanden

Bewerk de wand waar u het plexiglas voor wil plaatsen als eerste voor. Zorg dat de wand helemaal glad gestuct is. Voorzie de wand van de desgewenste kleur, en zorg dat de kleur egaal is opgebracht. Zorg dat de wanden goed droog zijn, en er geen vocht meer uit de wanden komt. Als de wanden niet droog zijn is er kans dat er condens tussen de plexiglas plaat en de wand komt.

Monteren van de platen:

De plexiglas platen kan je doormiddel van transparante sanitairkit of tranparante montage kit bevestigen. Zodra je de platen wil bevestigen verwijder je de beschermfolie en zorg je dat de plaat goed schoon is. Dit is het beste te doen met een antistatische doek en glassex. Zodra de plaat schoon is zet je de plaat op de desgewenste plaats. Zorg dat de plaat aan alle zijde’s een paar mm kan werken. Gebruik hiervoor vulhoutjes. Kit alleen de lange en korte zijde’s van de plaat zodra de plaat op zijn plek staat. Op de achterzijde van de plaat mag geen kit komen omdat je dit aan de voorzijde van de plaat ziet. Laat de kit drogen en verwijder de vulhoutjes zodra de kit droog is.

Onderhouden van de plexiglas platen

De plexiglas platen zijn onderhoudsvrij en hebben een zeer lange levensduur. Voor het regelmatig schoonmaken van de platen kan er gebruik gemaakt worden van standaard schoonmaak producten zoals; glassex en allesreiniger. Mocht er in de loop der jaren hardnekkige kalk aanslag op de platen komen kan er gebruik worden gemaakt van wat agressievere schoonmaakproducten. Door de jaren heen kunnen er gebruikssporen optreden die niet met schoonmaakmiddelen kunnen worden verwijdert, gebruik dan fijn polijstmiddel.

Naast de bovenstaande schoonmaak en polijstmiddelen zijn er ook schoonmaakmiddelen die absoluut niet mogen worden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schuurmiddelen zoals Jif, dit product bevat namelijk te grove schuurbestandsdelen die de platen bekrast.

Gerelateerde berichten