Klusidee

Verwijderen van verf

krabberVerwijderen van oude verflagen

U kunt niet direct met schilderen beginnen. De ondergrond moet gaaf zijn. Neem daarom voldoende tijd voor het verwijderen van verf. Afkrabben van de oude verflaag indien deze loslaat of begint te bladderen. Veel mensen vergeten dit en krijgen hierdoor een veel minder mooie verflaag dan wanneer we aandacht besteden aan de ondergrond.

Er zijn meerdere manieren voor het verwijderen van oude verf. U kunt de oude laag afkrabben, afbijten of afbranden. Elke methode heeft zijn eigen voor en nadelen.

Afkrabben van oude verf

U gebruikt een verfkrabber voor het verwijderen. Dit gereedschap heeft een driehoekig voorblad met scherpe randen. U gebruikt het gereedschap met twee handen en krabt de oude verflaag eraf. Verfbladders moet u voorzichtig wegsteken en met een driehoekkrabber nabewerken. Deze methode is t.a.v. het milieu het meest verantwoord.

Afbijten van oude verf

Met een afbijtmiddel verwijdert u de oude verflaag. Gebruik altijd handschoenen bij het opbrengen. Lees de gebruiksaanwijzing van het product goed door. In de meeste gevallen kunt u nadat u het middel heeft aangebracht na 20 minuten de oude verflaag met een plamuurmes afsteken. Gebruik warm water met een scheutje azijn om het houtwerk weer schoon te maken. Het nadeel van deze methode is dat het om een agressief goedje gaat.

Afbranden

Voor het afbranden van de oude verflaag gebruikt u een verfföhn (heteluchtpistool). Bij dit gereedschap zit geen vlam, zodat het brandgevaar beperkt blijft. Met deze verfföhn gebruikt u ook de krabber. Deze methode is aanzienlijk lichter dan alles met de handkrabber doen.

Buiten verwijderen van verf

Buiten verf verwijderen gaat het snelst met een schildersföhn en krabbers. Laat de hete lucht over een oppervlak van ± 30 x 30 cm spelen tot er blazen in de verf komen. De laag is dan zacht genoeg om weg te krabben. Het geheim van moeiteloos krabben is een scherpe krabber. Slijp een krabber regelmatig of gebruik een krabber met verwisselbare mesjes. Omdat ook bij afkrabben zonder vuur verfdampen vrijkomen, kunt u binnen beter een afbijtmiddel gebruiken. Royaal opbrengen met een kwast, enige tijd laten inwerken en dan de verf wegsteken met een plamuurmes.
Let op: na het gebruik van afbijt het houtwerk grondig nawassen.

Bekijk ook de volgende onderwerpen:
Het kiezen van de juiste kwast
Het kiezen van de juiste verf
Kwast of roller
Verftips
Hoeveel verf hebben we nodig

Gerelateerde berichten