Klusidee

Verftips

klusidee-22Voordat u gaat beginnen is het handig om deze verftips door te lezen. Er worden een aantal handige tips in vermeld die er voor zorgen dat u zonder problemen en efficienter kunt werken.

Schilderen van een deur, raam of kast
Schildert u een deur, een raam of een kast verwijder dan de knoppen, sluitingen en alle andere ijzerwaren die u in de weg zitten. Ergens omheen schilderen is veel lastiger dan een paar schroeven los- en vastdraaien.

Oud schilderwerk grondig wassen en schuren
Binnen en buiten geldt: nadat u beschadigingen hebt bijgewerkt het hele oppervlak grondig ontvetten en dof schuren. Gebruik voor het ontvetten ammoniakwater, voor het schuren waterproefpapier nr. 250. Schuren en ontvetten gaat in één keer, als u bij het naschuren ammoniakwater gebruikt. In een keuken, waar vetaanslag onvermijdelijk is, kunt u beter een krachtiger ontvetter gebruiken, zoals Rinser

Plamuur krimpt
Tijdens het drogen krimpt plamuur. Oppervlakkige beschadigingen zult u daarom tweemaal, diepere soms driemaal moeten plamuren. Plamuur droog naschuren met korrel 180. Gebruik altijd een schuurkurk of een vlakschuurmachine.

Haal schilderstape snel weg
Werkt u met twee kleuren of moet u randjes schilderen, gebruik dan schilderstape, dat werkt stukken makkelijker. Trek het tape wel zo snel mogelijk weg. Als u het te lang laat zitten is het soms lastig te verwijderen.

Liever tweemaal dun
Lichte kleuren dekken vaak niet in één keer. Ga dan niet dikker schilderen, maar verdun de verf iets en breng twee dunne lagen aan. Het resultaat is beslist mooier.

Verdun met lepels
De hoeveelheid verdunning die u aan verf kunt toevoegen wordt meestal aangegeven in procenten van de hoeveelheid. 10% verdunnen op de inhoud van een normaal blik van 0.75 l, betekent 0.075 l of zes eetlepels.

Natte kwast bewaren
Stop u ‘s avonds met schilderen om de volgende dag weer door te gaan, rol dan de kwast of kwasten in aluminiumfolie en leg ze in het vriesvak van de koelkast. Zo blijven ze dagenlang ‘vers’.

Om te voorkomen dat de ingevroren etenswaar naar verf gaat stinken kunt u het volgende doen:

De kwast nog een laatste keer indopen en afstrijken zodat deze lekker in de verf zit maar niet druipt en dan in een potje water zetten zodat de haren net onder water zitten. Volgende dag sla je de kwast goed af, even een likje verf op een stuk afval materiaal (spaanplaat of de ruwe kant van hardboard is ideaal) afstrijken en je kunt weer vrolijk verder schilderen. Dit gaat zonder meer tot een paar dagen goed, duurt het langer, dan de kwast eerst nog even in de terpentine dopen of, als het nog langer duurde, in de thinner, en goed droogstrijken.

U kunt zo maandenlang door gaan met één kwast, met tussenpozen tot soms wel 3 a 4 weken. Zonder kromgetrokken haren.

Let op! Dit geldt alleen voor solventhoudende verven.

Natte roller bewaren
Om te voorkomen dat een roller verdroogt, heeft u een z.g. rollerbox nodig. In deze handige koker kunt u een roller van iedere maat ± 5 dagen bewaren zonder dat de verf verdroogd.

Schuren voor betere hechting
Ieder verfsysteem bestaat uit dunne lagen, die na elkaar worden opgebracht. Als een laag niet goed hecht aan de voorgaande onstaat a.h.w. een breuk in het systeem. Door iedere voorgaande laag licht op te schuren met fijn schuurpapier maakt u miljoenen krasjes in de verf waarin de volgende optimaal hecht.

Schuurstof wegschuieren
Schuurstof zit los. Op iets wat los zit hecht niets. Schuurstof altijd grondig verwijderen waarvoor de schilder een schuiertje gebruikt.

Hechting op diverse metalen

Zink en aluminium
Verf hecht slecht op deze metalen. Ontvet ze eerst goed met thinner, en breng daarna een z.g. epoxy-primer aan. Hierop hecht glansverf uitstekend.

Hars en kwasten
Hars bevat stoffen die een verflaag aantasten: er ontstaat een zwakke plek in het systeem. Harsgangen daarom altijd wegsteken. Grote kwasten, waaruit ook hars kan komen, dichtschroeien met een gasbrander.

Kunststoffen
Alle harde kunststoffen kunt u goed schilderen mits u het oppervlak eerst dof schuurt en zorgvuldig ontvet. Breng daarna een kunststofprimer aan, die u kunt overschilderen met een dekkende verf.

Roest weren
Schilderen over roest is verspilde moeite. Onder de verf gaat het roesten gewoon door. IJzer en staal beschermen begint met ontroesten (ook de blauwzwarte laag op nieuw ijzer moet eraf) tot het oppervlak een zwakke metaalglans heeft. Gebruik bij oppervlakkige roest aan staalborstel op de boormachine, vastgevreten roest krijgt u weg met grof schuurlinnen of een schuurschijf. Hierna het metaal grondig ontvetten met thinner, twee lagen loodmenie aanbrengen en twee lagen glansverf. Niet al te diep ingevreten roest kunt u ook behandelen met een z.g. roestomvormer, waarna weer twee lagen glansverf.

Spaanplaat schilderen
Na een eerste laag grondverf voelt ook de gladste spaanplaat altijd ruw aan, doordat houtvezels zijn opgezwollen. Ga dan niet schuren, maar kies voor kwastplamuur. Na droging kunt u het oppervlak perfect gladschuren met een vlakschuurmachine.

Extra zorg voor kopshout
De randen van multiplex en de kopse kanten van hout zijn zeer gevoelig voor vocht. Schilder deze met extra zorg. Het is zelfs raadzaam bij buitenwerk plaatranden en kopshout voor het schilderen af te sluiten met houtlijm.

Verweerd hout moet weg
Op verweerd hout hecht verf niet. Verweerd hout, het oppervlak is meestal zacht en grijs gekleurd, grondig wegschuren.

Vervang stopverf
De stopverf waarmee ruiten zijn vastgezet vormt een zwakken plek in uw schilderwerk. Tussen de stopverf en het glas kan water kruipen, waardoor het hout verrot. Vervang stopverf door butyleenkit en glaslatten. Oude stopverf kunt u makkelijk verwijderen na verwarming met een schildersföhn.

Bekijk ook de volgende onderwerpen:
Het kiezen van de juiste kwast
Het kiezen van de juiste verf
Kwast of roller
Verf verwijderen
Verf rekenmachine

Gerelateerde berichten