Klusidee

5 klussen voor een lagere energierekening

Energie is voor Nederlanders een van de grootste kostenposten. Een gemiddeld huishouden geeft zo’n € 2.000,- per jaar uit aan gas, water en elektriciteit. We geven je daarom graag 5 eenvoudige tips om de energiekosten omlaag te brengen. Met een paar goedkope en simpele aanpassingen in en rondom je huis zullen je maandlasten flink dalen!

1. Breng radiatorfolie aan
Heb je een oud huis dat nauwelijks is geïsoleerd Dan is het aanbrengen van radiatorfolie een uitstekende oplossing. Je kunt deze folie kopen bij vrijwel iedere bouwmarkt en aanbrengen op de achterkant van de radiator, of op de muur erachter. Radiatorfolie is het effectiefst achter radiatoren die tegen een buitenmuur zijn geplaatst. Op deze manier voorkom je namelijk dat de radiator de buitenmuur verwarmt en blijft de warmte binnenshuis. Een gemiddeld Nederlands gezin bespaart hiermee zo’n € 20,- tot € 30,- per jaar.

2. Breng tochtstrips aan
Tstrip1Om ervoor te zorgen dat warmte binnenshuis blijft en niet ontsnapt via naden en kieren, bieden tochtstrips een prima uitkomst. Deze strips zijn gemakkelijk aan te brengen en zorgen ervoor dat het tochten in een bepaalde ruimte stopt. Meet de breedte van de naden en kieren van tevoren wel goed op. Zo voorkom je dat je te veel antitochtmateriaal aanschaft. Twijfel je over welk materiaal je het beste kunt gebruiken, dan kun je in een bouwmarkt altijd een expert om advies vragen. Dankzij tochtstrips ben je jaarlijks ongeveer tussen de € 20,- en € 35,- goedkoper uit.

3. Isoleer je cv-leidingen
Cv-leidingen verliezen warmte in onverwarmde ruimtes als ze niet zijn geïsoleerd. Het is dus verstandig om de lengte en diameter van de cv-leidingen op te meten en in een bouwmarkt bijpassende isolatiekokers aan te schaffen. Als je deze om de leidingen aanbrengt, zorgt dit ervoor dat er aanzienlijk minder warmte ontsnapt. Per meter isolatiemateriaal die je aanbrengt, bespaar je ongeveer € 1,60 per jaar.

4. Vervang de douchekop
Een normale douchekop verbruikt ongeveer 12 liter water per minuut. Bij een spaardouche is dit aanzienlijk minder, namelijk maximaal 7 liter per minuut. Bovendien neemt de druk van het water niet of nauwelijks af. Een spaardouche geeft een hogere druk in de doucheslang; let er dus wel op dat je huidige doucheslang hier sterk genoeg voor is. Blijkt uit de verpakking van de douchekop dat het niet gaat om een spaardouchekop? Dan is het verstandig om te kijken naar de volumestroom (de hoeveelheid water die de douchekop doorlaat). Een spaardouchekop laat tussen de 4,3 en 6,9 liter water per minuut door. De kosten voor waterverbruik door douchen kunnen hierdoor dus worden gehalveerd!

5. Installeer een programmeerbare thermostaat
Een ouderwetse kamerthermostaat werkt eenvoudig. Je draait hem simpelweg omhoog of omlaag om de temperatuur in de kamer te beïnvloeden. Maar het overkomt je ongetwijfeld wel eens dat je vergeet de thermostaat uit te zetten, met hogere gaskosten tot gevolg. Met een programmeerbare thermostaat heb je hier geen last van. Je kunt namelijk zelf instellen op welk tijdstip deze zich in- of uitschakelt. Als je de thermostaat zo instelt dat deze een uur voor vertrek of voor het slapen gaan de temperatuur verlaagt naar 13 tot 15°C, kun je per jaar ongeveer € 40,- besparen.

Tot slot: Stap jaarlijks over van energieleverancier
Met de bovenstaande tips kun je al aanzienlijk besparen op je energiekosten, maar voor verreweg de grootste besparing kun je je gereedschapskist gewoon in de kast laten staan! Je bespaart namelijk het meest door energie te vergelijken en jaarlijks naar een andere energieleverancier over te stappen. Veel energieleveranciers bieden doorgaans de meeste korting aan nieuwe klanten die een eenjarig actiecontract afsluiten. Als je iets minder dan 2 maanden voor je oude contract afloopt een actiecontract aanvraagt via Gaslicht.com  stap je zonder problemen over. Afhankelijk van je verbruik kun je jaarlijks tussen de € 150,- en € 700,- besparen ten opzichte van een normaal contract.

Gerelateerde berichten