Klusidee

Zo maak je je zomerhuis klaar voor het vakantieseizoen

Voordat je weer kan vertoeven in je recreatiewoning heeft deze eerst een goede onderhoudsbeurt nodig. Welke periodieke klusjes mag je écht niet missen? En welk onderhoud kun je beter uitbesteden? Drie tips voor zorgeloos wonen in je zomerhuis.

Tip 1: Laat de cv-ketel onderhouden

Onbezorgd wonen begint met veilig wonen. Eén van de belangrijkste klusjes is de cv-installatie van je recreatiewoning laten nakijken door een erkende vakman. Ook deze cv-ketel heeft immers elke één tot drie jaar een controle nodig.

Waarom is dit nodig?
Met regelmatig cv-onderhoud houd je allerlei cv-problemen buiten de deur. Denk aan gevaarlijke situaties zoals lekkages, waterschade, brand en koolmonoxidevergiftiging. Maar ook kleinere ongemakken zoals defecten, storingen en de kans op een koude douche.

Tweejaarlijkse controle
Cv-onderhoud is een vak apart en kun je het beste uitbesteden. Als je je abonneert op een cv-onderhoudservice, komt er elke 2 jaar een monteur bij je langs om je ketel te controleren en onderhouden. Daarnaast krijg je ook altijd snel hulp bij storingen.

Tip 2: Reinig de dakgoten

De goten van je vakantiehuis hebben de hele winter door ongemerkt bladeren, mos, takjes en andere resten verzameld. Het is belangrijk om zulk vuil uit de dakgoten en regenpijp te verwijderen. Dit doe je door de dakgoten schoon te maken.

Waarom is dit nodig?
Door vuil en resten kunnen je goten verstopt raken, met allerlei vervelende gevolgen van dien. Denk aan vochtplekken, lekkages aan je plafond, houtrot, schimmel en loslatende specie. Als je te lang met het reinigen van de dakgoten wacht kunnen deze ook beschadigd raken. In dat geval moet je ze vervangen, wat een hoop zorgen en onverwachte kosten kan betekenen. En laat dat nou het laatste zijn waar je in je zomerhuis op zit te wachten.

Dakgootservice
Zie je het niet zitten om zelf met een ladder het dak op te gaan? Laat het dan over aan een vakman. Voor dit klusje kun je een abonnement op een dakgootservice afsluiten. Er komt dan elk najaar een specialist langs om de dakgoot, hemelwaterafvoer en uitlopen te inspecteren en reinigen.

Tip 3: Veeg de schoorsteen

Ook in de lente en zomer kan het ‘s avond soms flink fris worden. Dan is het natuurlijk heerlijk als je zomerhuis voorzien is van een open haard of houtkachel. Zorg alleen wel dat je de schoorsteen en het rookkanaal minstens eenmaal per jaar laat vegen.

Waarom is dit nodig?
Met een professionele en reguliere veegbeurt voorkom je dat onverbrande deeltjes en hardnekkige aanslag zich blijven ophopen. Zulke ophopingen kunnen erg makkelijk vlam vatten en op die manier een hoop rook of een ernstige woningbrand veroorzaken.

Schoorsteenveger
Bel tijdig een betrouwbare schoorsteenveger of abonneer je op een schoorsteenservice. Vaak kan dit al vanaf 4,95 per jaar. Zo heb je nooit meer omkijken naar je schoorsteen en kun je onbezorgd blijven stoken – je hele staycation lang.

Gerelateerde berichten