Klusidee

Voordat u een houten vloer gaat leggen

Wanneer u een nieuwe houten vloer gaat leggen kunt u niet direct beginnen. Enige voorbereiding is vereist.

voorbereiding_ondervloerAcclimatiseren van het hout

Voordat u de houten vloer gaat leggen zal het hout eerst moeten acclimatiseren. Het is aan te raden om de vloer minstens acht dagen in de ruimte te leggen waar die gelegd gaat worden. Zo kan het hout het vochtgehalte van de ruimte aannemen.

Een houten vloer in een nieuwbouwwoning

Wanneer u in een nieuwbouw woning gaat leggen legt u het hout plat neer in een dichte verpakking. Het beste is om er eerst al in te stoken voordat u de vloer gaat leggen. In een bestaande woning haalt u het hout uit de verpakking en legt u het plat neer.

De ondervloer

Voordat u daadwerkelijk gaat starten met het leggen van de houten vloer moet er een goede ondervloer zijn. Deze moet vlak zijn, stofvrij maar vooral droog! Het vochtgehalte in de betonvloer mag niet hoger zijn dan 2,5 %. U kunt dit meten met een vochtmeter.

Dampdichte plastic folie

Begin altijd met dampdichte plastic folie, daaroverheen legt u de onderplaten en daarop komen de vloer planken. Het plastic folie beschermt uw vloer tegen vocht van onderuit.

De planken moet u altijd even controleren van te voren. De lelijke stukken zaagt u eraf. De goede planken zijn goed te gebruiken als begin of eindpunt.

Klusidee heeft alle informatie over houten vloeren!

Bekijk ook de volgende artikelen:
De verschillende houtsoorten – houten vloeren
Zwevend of verlijmd leggen
Hoeveel hout heeft u nodig, de handige rekenmachine
Zijn uw meubels vloervriendelijk?

Terug naar houten vloeren
Terug naar vloeren

Gerelateerde berichten