Klusidee

De verschillende kookplaten

gemengdHet meest gebruikte object in de keuken, de kookplaat

Vroeger moest men bij het inrichten van de keuken altijd op zoek naar een los fornuis. Tegenwoordig wordt het fornuis vrijwel altijd ingebouwd in de keuken door middel van een vaste kookplaat. Op zich zelf is de aandacht voor het fornuis en de kookplaat niet zo gek, het is het meest gebruikte object in de keuken.

Bij de aanschaf van een fornuis spelen persoonlijke factoren een grote rol. Naast budget en smaak spelen gezinsgrootte en de voorkeur voor een speciale warmtebron een grote rol. In onderstaand artikel geven we een overzicht van de verschillende kookplaten.

Kookplaten

Er zijn verschillende kookplaten mogelijk voor het fornuis:

Gas (tegenwoordig ook met meer dan vier pitten)
Zeer makkelijk in het gebruik, snelle temperatuursoverdracht, een nadeel is het wat lastiger schoonmaken en de ietwat verhoogde kans op ongelukken. Gas is in het algemeen goedkoper in de aanschaf en goedkoper in het gebruik.

gas

Elektrische kookplaat
Elektrisch koken is voor huizen zonder gas-aansluiting een prima oplossing. Het is makkelijk om de juiste temperatuur in te stellen. Een nadeel is het lastig schoonmaken en het is relatief duur.

elektrische-kookplaat

Keramische kookplaat
Deze kookplaat werkt bijna hetzelfde als bij het elektrisch koken. Weinig verschillen, het verschil is dat er een glasplaat op het systeem ligt. Het voordeel ten opzichte van gewoon elektrisch koken is dat deze plaat makkelijk schoon te houden is. Een nadeel is dat het langer duurt voordat het systeem warm wordt en langer voordat het is afgekoeld.

keramische-kookplaat

Inductie kookplaat
Het koken via inductie is zeer veilig en energiezuinig. Veel gezinnen met kinderen kiezen om veiligheidsredenen inductie. Bij inductie reageert een elektromagneet op het magnetisch materiaal van de bodem van de pan. De pan wordt hierdoor direct verwarmd. Na het uitschakelen of verwijderen van de pan stopt de energieoverdracht direct.. Meer dan het oppervlak van de panbodem wordt niet heet. Er verdwijnt  geen overtollige warmte, waardoor het rendement erg hoog is.

inductie

Halogeen kookplaat
De halogeen kookplaat is tegenwoordig niet meer leverbaar. De huidige keramische kookplaten zijn namelijk een stuk sneller geworden. De voordelen ten opzichte van de keramische kookplaat zijn hiermee verdwenen.

halogeen

Meer artikelen:
vaatwasser kopen
keuken ontwerp
halogeen verlichting

Gerelateerde berichten