Klusidee

Tips kopen vaatwasser

vaatwasser-1Nooit meer een aanrecht gevuld met vieze borden, pannen, bestek. Nooit meer afwassen. Wat vroeger voor velen een droom was is vandaag de dag realiteit. Vaatwassers zijn er in vele type(s), vele verschillende prijsklasse’s en veel onderlinge verschillen. Klusidee geeft u een aantal handige tips waarmee u rekening kunt houden bij het kopen van een vaatwasser.

Energieklasse

Het energieverbruik van een vaatwasser is in de winkel eenvoudig te herkennen aan het Energieklasse-label. Dit label geeft informatie over het energieverbruik, het watergebruik en de afwas- en droogprestaties van het toestel. Een vaatwasser met A-A-A presteert over de ganse lijn uitstekend. Wie een energiezuinige vaatwasser koopt verdient een deel terug met energiebesparing.

Uitrusting

De uitrusting van een vaatwasser is bepalend voor de prijs en de kwaliteit. Wie een vaatwasser gaat kopen kan zich het beste eerst verdiepen in de verschillende mogelijkheden van de vaatwasser. Men noemt dit ook wel de uitrusting van een vaatwasser.

Uitgestelde start
De afwas kan op een door jou vastgesteld tijdstip beginnen, bijvoorbeeld tegen het lagere nachttarief. Daardoor kan je de afwasmachine zuiniger laten werken. Een alternatief is het plaatsen van een timer op het stopcontact.

Aantal warmtestanden
Dit zijn meestal: koud, 45°, 55°, 65° (steeds aanwezig) en 75° Aantal bestekken Het aantal bestekken dat in een 60 cm brede afwasmachine past, bedraagt zo’n 12 bestekken. Bij een 45 cm breed model is dit aantal 9.

Indeling korven
De korven kunnen soms versteld worden ten opzichte van elkaar, of weggenomen worden. Handig is de mogelijkheid om de bovenste korf te verstellen in de hoogte: zo kan je grote potten of pannen ook in de vaatwasser reinigen.

Regeling zout en spoelmiddel
Bij sommige afwasmachines kan je de hoeveelheid zout en spoelmiddel regelen, door verschillende standen te selecteren. Wanneer het leidingwater in jouw buurt veel kalk bevat, kan je zo de waterhardheid nauwgezet neutraliseren.

Geluid
De ene vaatwasser maakt meer geluid dan de andere. Let dus op de hoogte van de decibels: een vaatwasser van ongeveer 50dB werkt voldoende stil. Dit is zeer handig als je tegen het lagere nachttarief de vaatwasser wilt laten werken.
Veiligheid en comfort

Indicatie zout Verklikkerlichtje
Geeft aan wanneer het zout dient aangevuld te worden. Het zout wordt gebruikt om het water te verzachten, en is belangrijk als het water hard is in jouw streek.

Indicatie naglansmiddel
Verklikkerlichtje dat je waarschuwt wanneer het naglansmiddel dient bijgevuld te worden. Het spoelmiddel maakt glazen, porselein of bestek extra schoon.

Resttijdaanduiding
Geeft aan hoelang het programma nog duurt.

Aquastop
Beveiligingssysteem dat de watertoevoer stopt als er een lek optreedt.

Programma’s

De huidige vaatwassers hebben meerdere programma’s.

Basis
Elke vaatwasser is uitgerust met een aantal basisprogramma’s: spoelen, normale vaat en sterk vervuilde vaat.

Eco(nomisch)
De vaatwasser wast met veel minder water af. Aan te raden als de vaat niet al te vuil is. Je spaart energie en water uit.

Fijn
Voor delicate afwas.

Automatisch
Sinds kort zijn er afwasmachines die zelf het meest geschikte programma kiezen. Het programmaverloop wordt automatisch aangepast aan de vuilheid van het vaatwerk. Verschillende sensoren staan daarvoor in.

Snelle cyclus
Verkort de duur van de afwasbeurt. Handig als er veel volk over de vloer komt.

Inweekfunctie
Het vooraf afspoelen onder de kraan is overbodig.

Tijdsbesparingfunctie
Je kan alle programma’s in tijd verkorten.

Plaatsing tips
Wie een vaatwasser gaat kopen heeft voor de plaatsing de keuze uit vrijstaand, onderbouw of inbouw. Een vrijstaande vaatwasser kan overal geplaatst worden (zolang er elektriciteit, water en afvoer is).

Een onderbouw vaatwasser gelijkt sterk op een inbouw. Maar je kan er geen keukenmeubelpaneel aan de voorkant aan bevestigen (wel een decoratieve afwerking).

Dat kan je wel bij een inbouw vaatwasser: een keukendeur kan op de voorkant van de vaatwasmachine gemonteerd worden.

Let ook op of er verstelbare pootjes aanwezig zijn waardoor je het toestel een stabiele plaats kan geven.

Afmetingen
Soms kan je kiezen uit een breedte van 45cm wat handig is wanneer je over weinig ruimte beschikt. Het aantal bestekken dat tegelijkertijd kan afgewassen worden, daalt wel.

Verwijderingsbijdrage 10 €

Milieubewuste vaatwassers

Gerelateerde berichten