Klusidee

Tegelen wand in de badkamer

Of het nu gaat om het tegelen van een wand in de badkamer of een wand in de keuken, een goede voorbereiding is voor het tegelen van een wand noodzakelijk. In drie stappen kunt u in onderstaand artikel lezen hoe u tot een uitstekend resultaat kunt komen. Met deze instructie kunt u zelf gaan tegelen.

Indien je de klus wilt uitbesteden en een vakman wilt laten tegelen dan is dat ook snel geregeld via de Klusservice van Klusidee. Tegelzetter inschakelen.

1 De voorbereiding.
2 Het tegelen kan beginnen.
3 Materialen die u nodig heeft.

De voorbereiding

tegelenOf het nu gaat om een paar rijenkeuken tegels boven het aanrecht of een badkamer wand: goed tegelwerk begint altijd met rekenen.

U meet hiervoor de breedte en hoogte van de tegelwand tot op de millimeter. Beide getallen deelt u door de tegelmaat plus de breedte van een voeg, voor wandtegels meestal 3mm.
Aan de uitkomst ziet u hoeveel tegels op de breedte en hoogte gaan: het getal voor de komma.

Mooi tegelwerk is altijd symmetrisch. Links en rechts komen pastegels die even groot zijn. Is het getal achter de komma kleiner dan 50 (=kleiner dan halve tegel) dan worden beide pastegels kleiner dan een kwart tegel. dat is niet mooi en lastig snijden. Neemt u een hele tegel minder, dan kunt u de pastegels een halve tegel breder maken. Alleen als u tot het plafond tegelt maakt u voor de hoogte dezelfde berekening, anders kunt u natuurlijk altijd op een hele tegel eindigen.

Aandacht voor de ondergrond

Tegels kunt u lijmen op vrijwel iedere ondergrond, zelfs over tegels. pleisterwerk moet goed vastzitten, behang moet eraf. Watervaste muurverf die goed vastzit is geen probleem mits u de wand ontvet en opruwt met grof schuurpapier en uw valkschuurmachine. Niet watervaste muurverf grondig boenen met water en een pannenspons. Kleine deuken, niet dieper dan 3mm zijn geen probleem, maar bulten liever weghakken of schuren. Zeer slechte wand in de badkamer opnieuw stukadoren of bekleden met gipsplaat. Gipsplaat en gasbeton altijd eerst voorbehandelen met een gronderingsmiddel. Tegelen over betonemail en tegels kan ook. Betonemail eerst afrossen met een baksteen of grof schuurpapier op uw vlakschuurmachine om de bobbels te verwijderen, tegels opruwen met een baksteen of grof schuurpapier. Beide grondig ontvetten.

Startlat – Tegelen wand

Als u de wand gaat tegelen dan moet de onderste rij tegels  natuurlijk zuiver horizontaal zijn. Controleer daarom de vloer of waar het tegelwerk ook begint, met uw waterpas. Zoek het laagste punt en teken hier de hoogte van een tegel plus een voeg af. Denk ook aan een eventuele kitvoeg van minimaal 6mm. Precies op deze streep spijkert u een kaarsrechte lat zuiver horizontaal tegen de wand. Ook de zijdelingse begrenzingen van het vlak dat u vult met hele tegels markeren met twee rechte, zuiver verticale latten of lijnen.

Stap1: Aan de onderzijde een tegel+twee voegen vrijlaten
Stap2: Met de lange waterpas verticale geleidelatten stellen.
Stap3: Stelwerk is klaar, tegelen kan beginnen.

Tip: Moet u een kitvoeg open laten, zet dan de onderste rij tegels op een lat van minimaal 6mm dik.
Tip: Laat de koppen van de spijkers uitsteken dan kunt u de lat later makkelijk verwijderen. Hiermee voorkomt u dat de wand tegels uitzakken. Bij wandtegels dus altijd kruisjes of evt. spijkers tussen de voegen zetten. Zet de tegelkruisjes recht op in de voeg en niet tussen de tegels.

1 Tegelen wand (De voorbereiding)
2 Stap voor stap tegelen van de muur
3 Materialen die u nodig heeft.
4 Reken uit hoeveel tegels u moet kopen

Het leggen van vloertegels

Of regel een tegelzetter bij je in de buurt!

Maak snel een afspraak met een tegelzetter uit je regio.

Gerelateerde berichten