De badkamer is een van de functioneelste plekken in je woning. Je gebruikt daar onder meer de douche, je maakt jezelf klaar voordat je naar werk gaat en eventueel heb je ook een wc en/of wasmachine in de badkamer staan.
Het praktisch inrichten van je badkamer is om die reden ook belangrijk. Daarvan is iedereen wel op de hoogte, maar men wil nog weleens vergeten dat de veiligheid ook centraal moet staan. Huiselijke ongevallen met een vervelende afloop komen namelijk regelmatig voor. Vooral onder senioren zijn ongelukken in de badkamer een veel voorkomend probleem. De gevolgen daarvan zijn niet te overzien. Maar hoe maak jij je badkamer dan een stuk veiliger?
Vrijwel iedereen kiest voor tegels als vloer in de badkamer, omdat tegels goed tegen vocht kunnen en ze een mooie uitstraling met zich meebrengen. Tegels brengen echter ook risico’s met zich mee. Je hebt namelijk veel tegels met een gladde oppervlakte.
Als het dan nat is, na bijvoorbeeld een douchebeurt, dan loop je het risico om te vallen en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Zorg daarom voor tegels in huis met slipweerstand. Daarmee voorkom je fysieke ongemakken en andere narigheden.
Je moet je in je badkamer natuurlijk ook fijn kunnen douchen. Lekker douchen na het sporten of werken is verfrissend en een ideale manier om je hoofd even leeg te maken. Als je echt veilig wilt douchen, dan is het verstandig om voor een inloopdouche te gaan.
De inloopdouche heeft namelijk dezelfde hoogte als de rest van de badkamer en zo minimaliseer je het risico om te struikelen of te vallen. Daarnaast brengt een inloopdouche natuurlijk ook een esthetische uitstraling met zich mee. Zelf een inloopdouche plaatsen is een klus die met een beetje handigheid zelf is uit te voeren. Bekijk bijvoorbeeld deze instructiefilmpjes op youtube: Inloopdouche op een houten vloer plaatsen of Hoe zelf een inloopdouche plaatsen en douchewand tegelen. Op het forum lees je meer over het tegelplan.
Natuurlijk kun je zeer veel veiligheidsmaatregelen nemen, maar dan is het alsnog mogelijk dat je een keer op je snufferd gaat. Als je nog redelijk jong bent, dan zal er niet heel snel wat gebeuren. Maar je moet dan natuurlijk niet met je hoofd op een scherpe rand vallen.
Je hebt ongetwijfeld verschillende kasten in je badkamer staan. Voor handdoeken, schoonmaakmiddelen en ga zo maar verder. Koop speciale hoekbeschermers voor de scherpe randjes en voorkom ernstige verwondingen. Daarnaast kun je denken aan beugels voor in bad, beugels en steunen naast toilet en in de douche. Deze beugels zorgen ervoor dat je minder snel uit kunt glijden.
Dan is het als laatst nog relevant om aandacht aan de verlichting in de badkamer te besteden. Goede verlichting zorgt direct voor een fijne sfeer in de badkamer en tegelijkertijd zorg je daarmee voor meer veiligheid. Hoe beter je alles ziet, hoe veiliger het in je badkamer vertoeven is.
Iedereen heeft natuurlijk een andere voorkeur, maar zorg er in ieder geval voor dat de verlichting voldoet aan de adviezen van de Europese Unie. Een lichtopbrengst van 200 tot 400 lux per vierkante meter is volgens de experts ideaal. Je ziet tegenwoordig vooral veel LED-verlichting terug in badkamers. Die lampen zijn namelijk energiezuinig en in verschillende kleuren verkrijgbaar.