Klusidee

Tegels leggen

Tegels leggen is weer helemaal in. Tijdens de opkomst van het laminaat hebben de leveranciers van tegels niet stil gezeten er zijn zelfs tegels met een hout decor te krijgen en de slijtvastheid van tegels is natuurlijk erg hoog. Let er wel op dat als u uw vloertegels gaat leggen u tegels uitzoekt met minimaal slijtgroep 4.

Zelf tegels leggen of een vakman inschakelen

Met onderstaande instructie leggen we u uit hoe u stap voor stap zelf tegels legt.

Tegels recht leggen of diagonaal leggen?

Bij recht leggen begint men in het midden en werkt men naar de zijkanten toe, waarbij men eindigt met een tegel die niet kleiner is dan een halve tegel houdt ook rekening met een voeg van 5 mm.Zet vanuit de plaats waar de eerste hele tegel komt te liggen, een haakse hoek uit. Hiervoor gebruikt u een slaglijnmolen, waarmee u het vlak markeert waarin de hele tegels komen te liggen. Zet het slagkoord uit, til het even op en laat het schieten, zodat er een poederafdruk achterblijft op de vloer.

tegel-vloer

Bij diagonaal leggen plaats men lijnen zoals hiernaast is afgebeeld hiervoor gebruikt men de hierboven beschreven slaglijnmolen . Men kan ook om een leuk effect te verkrijgen langs de rand een rechte rij leggen van tegels.

tegelvloer-diagonaal

Gereedschap voor het leggen van tegels op de vloer

Gebruik voor het snijden van de tegels het juiste gereedschap ,tegenwoordig zijn er ook granieten tegels of doorbakken tegels welke niet zoals een gewone tegel bestaat uit een harde keramische laag die met een tegelsnijder te snijden is .Voor deze specifieke tegels is bij de bouwmarkt een tegelzaagmachine te huur of te koop.

tegelbektang

Met een speciale tegelbektang kunt  u stukjes afbijten om tegels passend te maken.

tegelbek

Gebruik bij het verlijmen een gekartelde spaan om te zorgen dat de lijm in ribbels liggen om een sterkere hechting te krijgen. Vul de eerste twee rijen op met tegels. Gebruik tussen twee tegels voegkruisjes, zodat de voegbreedte gelijk blijft. Zet de voegkruisjes rechtop tussen de tegels.Bij tegels van 10 x 10 cm neemt u een voegbreedte van 5 mm, bij tegels van 15 x 15 cm ongeveer 7 mm.

tegelkruis

Leg de overige tegels. Controleer steeds of er voldoende lijm is gebruikt en of de tegels in één vlak liggen.

Het voegen doet u met een voegrubber waarmee u diagonaal ten opzichte van de voeg het voegmiddel invoegt

voegrubber

Er zijn bij de bouwmarkt diverse profielen te verkrijgen welke u kunt gebruiken voor een passende oplossing

tegel_profiel

Materiaal dat u nodig heeft voor het leggen van een tegelvloer.
Hoeveel tegels heeft u nodig?
Wandtegels

Gerelateerde berichten