Voordat u daadwerkelijk kan gaan schilderen in huis begint u met kritisch kijken. Tips voordat u gaat schilderen in huis.
Bladderende verf, kale plekken en blazen lopen meteen in het oog, maar let vooral op barsten, met name bij de hoeken van ramen, deuren en kozijnen. Hier kan makkelijk houtrot optreden. Het is belangrijk om eerst het voorwerk te doen voordat u dol enthousiast start met het schilderen van het huis.
Kijk ook of de verf dof of verweerd is, vooral op de zonkant, waar verf het zwaar te verduren heeft. Onderstaande tips en informatie helpen u de juiste beslissingen te nemen bij het schilderen in huis.
Hechtproef
Doe ook hier en daar de hechtproef: plak een stukje tape op de verf en trek deze er met een ruk vanaf. Zit er verf op de tape, dan is de hechting slecht. Dit is de regel die de vakman hanteert. Is meer dan een kwart van de verflaag in slechte conditie, verwijder dan de oude laag, want herstel is meer werk dan een nieuwe aanbrengen. Is de hechting slecht dan hebt u geen keus: de oude laag moet eraf.
Buiten krabben, binnen afbijten
Buiten huis verf verwijderen gaat het snelst met een schildersföhn en krabbers. Laat de hete lucht over een oppervlak van ± 30 x 30 cm spelen tot er blazen in de verf komen. De laag is dan zacht genoeg om weg te krabben. Het geheim van moeiteloos krabben is een scherpe krabber. Slijp een krabber regelmatig of gebruik een krabber met verwisselbare mesjes. Omdat ook bij afkrabben zonder vuur verfdampen vrijkomen, kunt u binnen beter een afbijtmiddel gebruiken. Royaal opbrengen met een kwast, enige tijd laten inwerken en dan de verf wegsteken met een plamuurmes.
Let op: na het gebruik van afbijt het houtwerk grondig nawassen.
Tip: In bijvoorbeeld de keuken, waar vetaanslag onvermijdelijk is, doet u er goed aan een krachtigere ontvetter te gebruiken dan ammoniak. Bijvoorbeeld Rinser
Schuren
Nieuw en kaal houtwerk altijd schuren voor u de grondlaag opzet. Bij dit werk hebt u veel gemak van een vlak- en een vuistschuurmachine. Een verflaag die nog in goede conditie is moet u niet alleen schuren, maar ook ontvetten. Dit gaat in één keer als u werkt met watervast schuurpapier en ammoniakwater.
Houtrot en barsten
Via een barst in de verflaag kan water in het hout dringen, waardoor onder de verf houtrot ontstaat. Afkrabben brengt die plekken aan het licht.
1) Aangetast hout zorgvuldig wegsteken.
2) Herstel de plek met een houtreparatiemiddel.
3) Op verticale plekken houdt u het middel op zijn plaats met plankjes die met huishoudfolie zijn bekleed.
4) Na verharding kunt u de reparatie bijschaven, schuren en schilderen als hout.
Bij houtverbindingen ziet u vrijwel altijd barsten in de verflaag. Ze vragen een grondig, en moderne behandeling
1) Steek een barst U-vormig uit, maak de groef minstens 5 mm diep en breed.
2) Vul de groef op met acrylaatkit. De kit blijft elastisch en is overschilderbaar.
Milieutip: ook afgekrabde verf bevat stoffen die het milieu belasten. Veeg afgekrabde verf zorgvuldig bij elkaar en breng dit, met andere verfresten, naar het gemeentelijk inzamelpunt voor klein chemisch afval.
Wel of niet plamuren?
Buitenschilderwerk kunt u beter niet plamuren, want plamuur is een zwakke plek in het verfsysteem. Erg opvallende beschadigingen kunt u wegwerken met een 2-componenten vulmiddel. Ook stopverf liever niet buiten gebruiken. Binnen is geen enkel bezwaar tegen plamuur, maar breng het dan zo dun mogelijk aan.
1) Gebruik altijd twee plamuurmessen. Met het ene werkt u, op het andere houdt u een voorraadje plamuur.
2) Werk altijd met een mes dat zo breed of breder dan het deel dat u plamuurt. Voor grote vlakken neemt u het breedste mes.
3) Houdt het mes tamelijk plat als u de plamuur opbrengt.
4) Schraap de plamuur daarna af door het mes steiler te houden.
5) Op grote vlakken banen plamuur overlappend aanbrengen.
6) Strijk nooit te lang door in plamuur. Oneffenheden kunt u beter wegschuren.
Verflaag herstellen
Blazen en bladders grondig wegkrabben, gebruik hierbij eventueel de schildersföhn. De kale plekken goed schuren, de randen van beschadigingen glad schuren. Bij het overschilderen is de plek nauwelijks zichtbaar.
Bekijk ook de volgende onderwerpen:
Het kiezen van de juiste kwast
Het kiezen van de juiste verf
Kwast of roller
Verftips
Verf verwijderen
Verf rekenmachine