Klusidee

Keuken veiligheid

Keuken veiligheid is zeer belangrijk. Ongelukjes in de keuken komen regelmatig voor. Een hoop van deze incidenten zouden kunnen worden voorkomen. Als u bij het ontwerpen van een nieuwe keuken rekening houdt met onderstaande tips dan is er voor uw kinderen een stuk keuken veiligheid gewaarborgd.

Houd messen en andere scherpe voorwerpen buiten bereik van kinderen, in afgesloten laden of kastjes. Ook schoonmaakmiddelen dient u veilig op te bergen.

kinderen

Plaats geen laden in de buurt van het fornuis. Kinderen kunnen deze makkelijk gebruiken als opstapje en zo het risico lopen zich te branden.

kind

Zet warme dranken en warm voedsel buiten handbereik, dus niet op de rand van het aanrecht of de tafel. Bewaar lucifers en aanstekers in een afgesloten kastje. Gebruik de achterste pitten van het fornuis. Draai de handvatten van de pannen naar de achterkant van het fornuis.

pannen

Houdt voor de veiligheid tussen de verschillende zones (fornuis-koelkast-werkblad) altijd ruimte om te werken zonder dat u zich aan het fornuis kan branden.

Wanneer u de installatie van de keuken zelf gaat uitvoeren houdt u zich dan aan de regels die zijn opgesteld door de verschillende instanties. Hier is genoeg info voor te vinden op internet. Soms is het verstandig bepaalde zaken te laten controleren door een erkend installateur. Als je bvb cv aanlegt laat de installatie dan testen op rookgas of gaslek. De meeste klussers hebben niet de benodigde apparatuur om dit te meten.

Zolang er niets mis gaat is er niets aan de hand. Maar stel dat uw installatie brand of een ontploffing veroorzaakt dan zal er altijd naar de oorzaak gezocht worden. Als dan blijkt dat dit veroorzaakt is door een ondeskundige soldeerfitting of een niet aan de regels voldoend tweelingsnoertje dat achter een plafond gespijkerd zit, dan zal de verzekering niet uitkeren.

Zorg ervoor dat u volgens het boekje werkt en u zich aan de voorschriften houdt.

Stap 1 – Keuken zelf ontwerpen (meten)
Stap 2 – Indeling keuken
Stap 3 – Tips bij het ontwerpen van de keuken
Stap 4 – Veiligheid boven alles

Gerelateerde berichten