Klusidee

Indeling keuken

Stap 1 – Keuken zelf ontwerpen (meten)
Stap 2 – Indeling keuken
Stap 3 – Tips bij het ontwerpen van de keuken
Stap 4 – Veiligheid boven alles

Stap 2 Indeling keuken

De indeling van de keuken is één van de belangrijkste aspecten van het ontwerp van een keuken. Niet alleen de ruimte bepaald de indeling maar ook uw manier van werken. Een goede indeling van de keuken bespaart u een hoop loopwerk en zorgt voor veel efficiënter werken.

Er zijn vele verschillende mogelijkheden om uw keuken in te richten. Hieronder geven wij een aantal veel gekozen voorbeelden aan. Uw keuze hangt natuurlijk af van uw persoonlijke voorkeur maar nog meer van de ruimte die u heeft.

Voorbeelden:

keukenvormen

Lengte keuken
voor een lange maar smalle keuken.

Gangvorm

Vaak wordt voor deze indeling gekozen wanneer u met ramen of deuren aan beide kanten te maken heeft. Deze manier van plaatsing kan alleen als u minimaal 1.20 meter over houdt als looppad.

 Uvorm keuken

voor de grote ruime keukens.

In Lvorm
meest voorkomend en het gemakkelijkste indeling van de keuken.
Deze inrichting geeft meer werkruimte.

Rekening houden met de keukendriehoek

Een goede indeling in de keuken kan u een hoop loopwerk besparen. Verdeel de keuken in 3 zones; fornuis, gootsteen en koelkast. Wanneer u de zones door elkaar gaat gooien zult u een hoop nutteloze meters in de keuken maken.

De voorbereidingszone:
De voorbereidingszone is de plek waar u het eten voorbereid. De breedte van deze werkplek zal tussen de 60 en de 90 cm moeten zijn. Ideaal is zon 80 cm. De voorbereidingszone komt het meest tot zijn recht tussen de gootsteen en het fornuis. Houdt ook rekening op deze werkplek met extra keukenattributen die daar ook komen te staan (koffiezetapparaat, potjes..)

De kookzone:
De afstand tussen de gootsteen en het fornuis moet minimaal 60 cm bedragen.

Naast een kookplaat of fornuis houdt u altijd minimaal 40 cm over.

Houdt u rekening met de afmetingen van het fornuis of kookplaat.

De afwaszone:

Naast de gootsteen houdt u aan beide kanten ruimte voor de afwas. Aan de ene kant voor de vieze vaat, aan de andere kant voor het gedeelte dat schoon is. Houdt u rekening met het opruimen van de afwas, couverts en de vuilnisbak.

Stap 1- Keuken zelf ontwerpen (meten)
Stap 2 – Indeling keuken
Stap 3 – Tips ontwerpen keuken
Stap 4 – Keuken veiligheid

Gerelateerde berichten