Klusidee

Het verwijderen en aanbrengen van sanitairkit

Sanitairkit is een afdichtingmiddel op basis van siliconenrubber. Het zorgt ervoor dat het randen tussen het bad en de douche afdicht. De kit is blijvend elastisch, watervast en hecht op vrijwel iedere ondergrond. Op het forum van klusidee werd deze vraag al eens behandeld en deskundig beantwoord door KlusKees!

Het verwijderen van oude kit

Gebruik een heel fijn mesje om alle sanitairkit te verwijderen zover het mogelijk is om erbij te komen. Er bestaan speciale verwijdertooltjes die bij de meeste doehetzelf zaken te koop zijn. U kunt ook een smal afbreekmes of een scalpelmesje gebruiken. Na verwijderen goed stofzuigen om losse stukjes weg te halen.

Met thinner kunt u de voegen schoonmaken. Er bestaat ook een speciale siliconenkit-verwijderaar. Wanneer de douchebak van kunststof is moet u wel oppassen voor aantasingt door dergelijke oplosmiddelen. Gebruik in dat geval liever wasbenzine, dat tast kunststof minder sterk aan. Eventueel kunt u van te voren de bak afplakken, met plastic-folie en tape. Voor een geëmailleerde bak hoeft dat niet, die kan meestal wel tegen dergelijke oplosmiddellen. (Even op een hoekje voorzichtig proberen…)

De nieuwe kit aanbrengen

gebruik speciale sanitair-kit. Deze kit bevat een anti-schimmel middel. De spuitmond schuin afsnijden, in een zo recht mogelijke lijn de voeg inspuiten zodanig dat ie iets te vol is. Tegenwoordig is deze kit er in een handige spuitfles.

De kit dient u direct glad te strijken met een speciale spatel (te koop in de doehetzelf zaak) of bijvoorbeeld een ijslolly-stokje. De afgeronde hoeken daarvan geven net een mooi afgwerkte voeg. Sommige mensen doen het met een natgemaakte vinger. Vochtig maken van gereedschap voorkomt aanplakken van de lijm. Hou wat oude lappen bij de hand en maak de spatel of ander gereedschap tussendoor steeds schoon.

Na het gladstrijken ontstaan naast de voeg opstaande randjes. Niet weghalen/wegvegen! Het is beter om te wachten tot het helemaal droog is (minstens 12 uur!) en dan met een ruitenkrabbertje (met zo’n stanleymesje erin) voorzichtig die randjes weg te halen, zonder de voeg zelf te raken. Vaak gaat het al weg als u er met de vingers over wrijft.

Oppassen met thinner

Thinner is erg brandbaar, nog erger dan benzine. Daarom geen hele grote fles gebuiken, maar (buiten) een beetje overgieten in een klein flesje. Valt het dan om dan is de schade (en brandbaarheid) niet zo groot. Eventueel in de voeg met een klein kwastje ontvetten en vooral: goed ventileren en niet teveel tegelijk gebruiken. Thinner is ook niet goed als je er teveel van inademt (bevat tolueen)! gebruikte doeken met oplosmiddelen nooit binnen in een prullenbak weggooien maar buiten laten uitdampen, daarna direct in de kliko

 

Een bad plaatsen
Een douche plaatsen

Gerelateerde berichten