Een nieuwe closetpot, douche, bad of wastafel plaatsen in de badkamer: het zijn stuk voor stuk klussen waarvoor u de vakman niet nodig hebt. Moderne aansluitmaterialen zijn zo gemaakt dat iedereen ermee kan werken. Om een bad te plaatsen heeft u enige doe het zelf kennis nodig. Mocht u vragen hebben na het lezen van deze doe het zelf instructie over het plaatsen van een bad bezoekt u dan ons badkamer forum.
Een modern bad is van geëmailleerd plaatstaal of kunststof. Sterke materialen, maar toch is het verstandig een bad niet alleen op zijn pootjes te zetten, maar ook de rand rondom te steunen. De kans op lekkage tussen badrand en tegelwerk door beweging van het bad is dan uitgesloten. Waar het bad aansluit op de wand komt onder de rand een stevige steunlat, bijv. 44×67 mm, of radiatorsteunen, die u vast plugt en –schroeft. De andere randen steunen op het frame voor de ombouw of op muurtjes van gasbeton die u later betegelt.
De poten van een bad zijn voorzien van stelschroeven. Hiermee stelt u het bad in de dwarsrichting zuiver horizontaal. Gebruik hierbij uw waterpas. In de lengterichting zorgt u voor een tikkeltje afloop in de richting van de afvoer, 1 a 2 mm is genoeg, waardoor nooit water in het bad blijft staan.
Afvoer plaatsen
Het gat in de bodem van het bad is voor de afvoerplug, waarin de stop past. Het gat daarboven is voor de aansluiting van de overloopleiding, die weer een geheel vormt met de plug. Aan de plug schroeft u vervolgens een sifon en vanaf de sifon sluit u het bad met een leiding van 40 mm rond aan op de bestaande afvoer. Vanaf de sifon worden alle verbindingen gelijmd met hard PVC-lijm. De leiding maakt u op maat met een metaalzaag, De zaagsneden zorgvuldig ontbramen met bijv. een scherp mes.
Afvoerproblemen
Een bad aansluiten op de afvoer lukt altijd, zelfs als deze van lood is, waarvoor een speciaal aansluitstuk bestaat. Bovendien zijn er talloze andere hulpstukken, natuurlijk ook voor de overgang op buis met een grotere diameter. Problemen kunnen ontstaan doordat het afvoermateriaal nogal stug is. Ideaal is daarom de flexibele afvoer, waarmee u letterlijk alle kanten op kunt. Aansluiten op de dikke hoofdafvoer die verticaal door de meeste huizen loopt, gaat eenvoudig met een klemzadel. Hiervoor maakt u met een z.g. gatenzaag een gat in de hoofdafvoer. Plaats dan het zadel waarin u de badafvoer lijmt.
Aanvoer water
Vervangt u een bad dan beschikt u al over een warme en een koude aanvoer. U zult hoogstens de kranen willen vervangen. Geeft u het bad een andere plaats of bouwt u een nieuwe badkamer, dan moet u ook aan het water werken. De fraaiste oplossing: leidingen in de wand onder de tegels. Hiervoor freest u sleuven, die u later weg pleistert. Voor de aanvoer van zowel warm als koud water gebruikt u buis van 15 mm. De badkraan monteert u op een in de muur verzonken muurplaat met behulp van verstelbare s-koppelingen.
U stelt de koppelingen op de juiste hoogte en breedte door meer of minder teflontape om de schroefdraad te wikkelen. Buizen die in de wand zijn weggewerkt altijd verpakken in een mantelbuis. Gebruik hiervoor bij 15 mm pijp flexibele elektriciteitsbuis van 19 mm.
Bad ombouw plaatsen
Een goede basis voor een betegelde ombouw is gipsplaat op een stevig houten frame (44×67 mm) of gasbetonblokken. De laatste lijmt u met speciale gasbetonlijm. De blokken maakt u op maat met een handzaag met geharde tanden. U kunt ook denken aan een ombouw van kunststof of houten schroten. De laatste tweezijdig lakken en vooral aandacht besteden aan de kopse kanten.
Sifon bereikbaar houden
De sifon van een bad moet bereikbaar blijven i.v.m. verstoppingen. Hiervoor in de ombouw een z.g. tegelraam opnemen. Dit is een luikje, waarin als regel vier tegels passen, zodat het onzichtbaar in het tegelwerk past.
Aarden moet
Aan de onderzijde van een stalen bad, bij de plugopening, zit een lip. Bevestig hieraan een aarddraad die u doorverbindt met de aardleiding.
Kit
Om lekkage te voorkomen is het nodig om het geheel aftekitten. Meer hierover leest u in sanitairkit gebruiken