Klusidee

Douche plaatsen

Zelf een douche plaatsen

Aandachtspunten wanneer u een douche gaat plaatsen

badkamer-douchewandDouchewanden kunt u opbouwen van bijv. gasbetonblokken die u vervolgens betegelt. Dit is geen al te moeilijke klus, en in het kader van een totale verbouwing zeker verantwoordelijk. Gaat het erom zonder al te veel problemen in een bestaande badkamer een douchegelegenheid te bouwen of een eind te maken aan het geknoei met een douchegordijn, denk dan na over moderne douchewanden waarmee u met weinig moeite en tegen vaak lagere kosten een perfecte douchecabine construeert.

Douche in de hoek
De makkelijkste plek voor een douche is een hoek. U kunt dan volstaan met een douche wan en een draaideur of hoekinstap. Natuurlijk kunt u een douche ook vrij tegen een wand situeren. U hebt dan twee wanden en een afsluiting nodig. Laat u bij het bepalen van de plaats vooral leiden door de plaats van de afvoer.

Douchebakken

Douchebakken meten 80×80 of 90×90 cm. Douchewanden en deuren zijn uiteraard op deze maten afgestemd. U plaatst de bak op een driepoot. Horizontaal stellen is makkelijk en de bak wordt goed gesteund. De rand van de douchebak bovendien rondom steunen op een ombouw van gasbetonblokken. Licht materiaal dat wordt gelijmd en op maat gezaagd met een handzaag. In de rand, die u betegelt, neemt u en z.g. tegelluikje op. Via die opening kunt u de afvoer bereiken mocht die ooit verstopt raken.

Douchebak douchebak1 douchebak2 douchebak3

Tip: Voor u de bak plaatst monteert u hierin de afvoerplug. Bij de plugopening van plaatstalen bakken ziet u aan de onderkant een lip. Hieraan maakt u een aarddraad vast, die u doorverbindt met de aardleiding.
Werkvolgorde plaatsen douchebak

1. Zet de douchebak op z’n plaats en teken de afvoer af
2. Maak de aansluiting voor de afvoer. Op de vloer brengt u watervast multiplex aan.
3. Na het maken van de onderbouw plaatst u de driepoot
4. Plaats de douchebak en schroef de afvoerplug vast
5. De bakombouw betimmeren en in hoeken en wandaansluitingen band in de kit vastzetten.
6. De vloer met een dispersielijm behandelen en de tegels aanbrengen.

Aansluiten van de afvoer

Aan de onderzijde van de plug schroeft u de sifon. De ruimte daarvoor is soms nogal krap, maar er zijn speciale lage douchebaksifons verkrijgbaar. Plaats de bak zo op de ombouw dat de sifon via het tegelluikje bereikbaar blijft. De diameter van de doucheafvoer is 40mm. U kunt wel aansluiten op een afvoer met dezelfde of een grotere diameter, maar niet op een kleinere zoals van een wastafel. Vervangt u een douche met een afvoerputje in de vloer, dan kunt u hierop vaak de afvoer aansluiten met behulp van flexibele afvoerbuis. Ideaal is een aansluiting op de afvoer van het toilet. Overweeg of u hiervoor niet dwars door de vloer zult gaan om met een kleine bocht een aansluiting te maken op de dikke afvoerpijp die van de badkamer naar het toilet op de begane grond loopt. Soms kunnen de afvoeren van bad en douche gecombineerd worden en het is ook mogelijk af te voeren via een T-stuk in de wasmachineafvoer.

Aanvoer en aansluiting van water

De wateraanvoer is een gering probleem. Op een strategisch punt plaatst u hiervoor T-stukken in de warme en de koude aanvoerleiding, bijvoorbeeld onder een wastafel, waarna u met koperen pijp, 12 mm Ø, een aansluiting maakt op de mengkraan. Gebruikt u knelfitting dan hoeft u niet te solderen.

Douchewanden

douchewandenDouchewanden zijn gemaakt van gehard glas of acrylglas in een frame van aluminium. Ze worden met schroeven aan de wand bevestigd. Speciale kunststofprofielen en meegeleverde siliconenkit garanderen een waterdichte aansluiting. U vindt niet alleen alle bevestigingsmaterialen in het pakket maar ook een glasheldere montagehandleiding. Wat u te doen staat is op de juiste plaats schroefgaten boren en de schermen exact waterpas stellen. Nauwkeurig werken is noodzakelijk, want anders krijgt u problemen met de hoekverbindingen en de deur. Maar netjes en secuur werken kost niet meer dan tijd. Overigens zijn de voorgeboorde gaten in de profielen zo ruim dat correcties mogelijk zijn voor u de schroeven definitief vastdraait.
Monteert u de douchewanden direct op de badkamervloer – wat gezien de hoogte makkelijk kan – dan moet u de vloer voor u afdichtingsprofielen plaats of sanitairkit aanbrengt zorgvuldig ontvetten met bijv tinner of brandspiritus. Dit geldt ook voor wandtegels.

 

Douchepaneel – Douchegordijnen – Douchebak

Gerelateerde berichten