Klusidee

Douchepaneel, douchebak & douchegordijnen

Douchepaneel

douchepaneelBij ‘douchen’ denken we al gauw aan de obligate handdouche in een houder, gemonteerd op een glijstang. En daar is ook niks mis mee. Maar voor wie een stapje verder wil gaan, is er tegenwoordig het douchepaneel. Een douchepaneel heeft meerdere functies.

Het verschil tussen een handdouche-op-glijstang en een douchepaneel is ongeveer hetzelfde als dat tussen een bad en een whirlpool, maar dan verticaal. Want behalve een hoofd- en een handdouche is het douchepaneel tevens uitgerust met zijdouches die zorgen voor een verkwikkende hydromassage.

Douchebak in vele verschillende soorten en maten

Douchebakken zijn vervaardigd van keramiek, geëmailleerd plaatstaal of kunststof. De klassieke vorm van een douchebak of -cabine is vierkant in de maten 70×70, 80×80 of 90×90 cm. Rechthoekige douchebakken zijn er o.a. in de afmetingen 80×90 en 100×70 cm. Er zijn ook andere uitvoeringen, zoals ronde, plaatsbesparende kwartronde hoekmodellen, of types met vijf of zes hoeken.

 

douchegordijn-wandenEen douchebak is meestal van het inbouwtype, dat wil zeggen dat ze na de installatie nog moeten worden ommanteld of betegeld. Luxere modellen zijn al geheel ommanteld. Er bestaan ook zeer platte uitvoeringen die het instappen vergemakkelijken. In sommige gevallen heeft deze douchebak geen opstaande rand, maar een geul rondom waardoor het water wegstroomt. Voor dit soort typen is een speciaal afvoergarnituur ontwikkeld met een kleine inbouwhoogte, dat in korte tijd veel water afvoert.

 

 

Douchegordijnen

douchegordijnBaden en douchebakken kunnen waterdicht worden gemaakt met douchegordijnen. Die zijn makkelijk, relatief goedkoop en decoratief. Ze worden geleverd op een standaard lengte van twee meter en in drie breedtematen. De meest gangbare is 180 cm, bestemd voor het afsluiten van een driezijdig ingebouwd bad of een royale douche-instap. Voor smallere douches zijn er douchegordijnen met een breedte van 120 cm, terwijl driekwarts douchebakken en halfvrijstaande baden kunnen worden afgeschermd met de maat 240 cm.

Als materiaal wordt gecoat pvc of textiel – onderscheiden in polyester, polyester/katoen en polyamide, die òf waterafstotend gefinished òf waterproof gecoat zijn – toegepast. Belangrijk is dat men zorgt voor voldoende beluchting. Een geheel gesloten douchegordijn vormt in het douchegedeelte een vacuüm, doordat de warme lucht opstijgt. Het douchegordijn wordt dan als het ware naar binnen gezogen. Het probleem doet zich nauwelijks voor, wanneer er genoeg ventilatie is. Om dit euvel zoveel mogelijk tegen te gaan, zijn de betere douchegordijnen verzwaard met een loodkoord; met de zoom naar buiten natuurlijk, met het oog op de hygiëne. Voor hardnekkige situaties is er een oplossing in de vorm van een simpele klem die het gordijn strak houdt.

Een douchegordijn kan op den duur een bron van bacteriën worden als het keer op keer kletsnat in elkaar wordt geschoven of als het constant in het water blijft hangen. Maar wie deze situaties zoveel mogelijk voorkomt en het gordijn regelmatig wast, zal daar totaal geen last van hebben.

Douchewanden

Een andere oplossing om gefladder tegen te gaan, is de plaatsing van een douchewand op de douchebak of het bad (wanneer daarin gedoucht wordt).
In het aanbod van bad- en douchewanden lijkt een grote verscheidenheid te bestaan. Het gaat daarbij slechts om uiterlijke verschillen, zoals kleur, paneelstructuur, manier van openen en sluiten, model en bevestiging. De materialen zijn bij alle types identiek: de profielen zijn van aluminium en de panelen van kunststof of gehard veiligheidsglas. Tot voor enkele jaren hadden alle profielen de gewone naturel aluminiumkleur. Nu zijn ze ook verkrijgbaar in tal van sanitairkleuren.

Door scheidingswanden afgesloten douches zijn toegankelijk via glij- of schuifdeuren, vleugeldeuren, draai- of vouwdeuren, klap- of harmonicadeuren. Belangrijk is te kiezen voor een systeem dat een zo breed mogelijke instap biedt. Let er tevens op of de deuren aan de onderzijde kunnen worden los geklikt, zodat u de onderkant ervan kunt reinigen.

Schoonmaakgemak

Glazen douchewanden zijn prachtig. Menigeen ziet echter op tegen het schoonhouden van de grote glasoppervlakken. Vanuit de sanitairindustrie worden diverse oplossingen aangedragen die het onderhoud aanzienlijk vergemakkelijken. Bij de betere modellen loopt het water zeer goed af en zijn de panelen goed bereikbaar voor reiniging. Er zijn voorbehandelde wanden waarbij een water- en vuilafstotende coating ervoor zorgt dat het schoonmaken een fluitje van een cent blijft. Er zijn ook middelen in de handel waarmee de douchewand regelmatig moet worden behandeld om hetzelfde effect te verkrijgen.

Profiel

De aluminium profielen dienen als raamwerk voor de eigenlijke panelen. Deze panelen zijn meestal van kunststof (acryl). Dit materiaal is sterk, terwijl het bovendien een poriënvrij oppervlak heeft, waardoor er geen bacteriën- en vuilvorming optreedt. Omdat het glad is, kan het gemakkelijk worden gereinigd, en heeft het de minste kans op kalkaanslag. De panelen zijn meestal halftransparant. Maar fiberglas uitvoeringen bijvoorbeeld worden ook geleverd met rasterkern en acryluitvoeringen met een oppervlaktestructuur die aan kristal doet denken. Naast de semi-transparante uitvoeringen zijn er combinaties van rookglas, rosé, geel, lichtblauw enz. Ook zijn er volop kunststof panelen verkrijgbaar met een dessin in de vorm van druppels, waterstralen, bloemen, (palm)bomen, rechte en diagonale strepen, ruiten, sterretjes en wolken. Het beste is het als de decoraties alleen aan de buitenzijde zijn aangebracht, en de binnenzijde glad is in verband met hygiëne en schoonmaakgemak.

Scheidingswand

Scheidingswanden worden gemaakt in zeer veel modellen en vormen. Het meest bekend is de hoek-instap, bestemd voor in een hoek geplaatste douchebakken. De scheidingswand bestaat in dat geval uit een vast paneel en een schuifpaneel òf uit twee schuifpanelen. Glijdeuren zijn het meest gewild.
De hoekinstap is echter slechts één van de mogelijkheden. Er zijn eveneens oplossingen voor baden of douchebakken in een nis, die alleen aan de voorkant een afscheiding behoeven. Ook zijn er opstellingen tegen een muur, waarbij de linker- en rechterkant uit vaste wanden bestaan en de voorzijde uit een schuifwand of vleugeldeur. Kortom: Er bestaat voor elke douche- of badsituatie een oplossing; zelfs wanneer de douche onder een schuin dak moet komen, of in een situatie waarin de wanden niet waterpas zijn. Voor huurders bestaat er tegenwoordig een attractieve oplossing om hun douchebad spatdicht te maken. Zij kunnen een vouwwand kopen die door middel van een telescopische stang wordt vastgeklemd tussen de badrand en het plafond. Gaan ze verhuizen, dan nemen ze deze badwand gewoon mee.

Wanden voor de hoek

Voorheen was het vrijwel onmogelijk om van een hoekbad een comfortabele douchegelegenheid te maken. Dit kan nu echter wèl, met een systeem van luxe badwanden. Deze bestaan uit transparante acryl elementen die geheel zonder profielen zijn uitgevoerd. De beide zijpanelen worden aan één zijde tegen de wand bevestigd. Aan de andere kant bevinden zich de scharnierpunten voor twee royale vleugeldeuren, die een zeer ruime in- en uitstapmogelijkheid bieden. De onderkanten van de panelen zijn naar binnen gebogen, zodat het afdruipende water altijd in het bad terugloopt. Ook andere systemen, wèl voorzien van profielen, bieden een oplossing voor hoeksituaties

Douchecabine

douchecabineEen douchecabine is ideaal op plaatsen (zoals bijvoorbeeld een zolder) waar normaliter geen douchegelegenheid kan worden aangebracht. Het is een kant-en-klare eenheid die compleet wordt geleverd inclusief kraan, afvoer- materiaal en accessoires.

Nog zeer veel vooroorlogse Nederlandse woningen zijn verstoken van een geschikte douchegelegenheid. Recreatie- en vakantiewoningen (tweede huisjes) bieden wat dat betreft vaak slechts minimaal comfort. In al deze situaties biedt een douchecabine, die zonder bouwkundige voorzieningen op de watertoevoer en de afvoer kan worden aangesloten, uitkomst.

Massagedouche

De hydro- massagedouches doen water bruisen, pulseren, krachtig masseren maar ook ontspannen, als een zwoele regen. En dat allemaal zonder te verspillen.

Alle systemen zijn energiezuinig en met de hydromassage wordt slechts 40 liter water verbruikt. Met een kracht van 320 liter per minuut recirculeert een krachtige, geruisarme waterpomp het water door de douchekoppen.

Een massagedouche is ideaal voor een totale ontspanning die niet veel tijd vergt. Eerst even gewoon douchen, dan een douchebak vol laten lopen met 40 liter water en de massagestralen kunnen hun werk doen. U kunt zelf de kracht van de stralen en de richting regelen. En misschien nog een tropische regenbui als toetje?

Gerelateerde berichten