Een goede voorbereiding is voor het behangen noodzakelijk. In vier stappen kunt u in onderstaand artikel lezen hoe u met zelf behangen ook tot een uitstekend resultaat kunt komen.
Iedereen kan zelf behangen met deze stap voor stap beschrijving.
1 Zelf behangen – De voorbereiding
2 Behang plakken Stap voor stap instructie
3 Valkuilen en tips
4 Materialen die u nodig heeft
5 Bereken hoeveel rollen behang u nodig heeft
De voorbereiding
Goed behangen begint met de ondergrond
Alleen op een gladde en schone ondergrond, waar het plaksel goed op hecht, kunt u glad en strak behangen.
De vloer afdekken
Aan de voorbereiding komt altijd water te pas. Zorg er dan ook voor dat u de vloer afdekt met folie en deze vastzet op de plinten met tape. Schakel de stroom uit en verwijder dan de stopcontacten en schakelaars.
Moet oud behang eraf?
Over 2 lagen oud behang dat goed vastzit (controleer vooral randen en hoeken), kunt u nieuw behang plakken, maar het mooiste resultaat krijgt u pas als u nieuw behang op een kale muur plakt.
Als u over oud behang gaat behangen moet u ervoor zorgen dat de dikke naden goed glad geschuurd worden en de losse stukken vastgeplakt worden. Dit is vaak meer werk dan oud behang verwijderen.
Behang waar rookaanslag of andere vlekken op zitten móét eraf. Dit geldt ook voor vinylbehang, metaalfoliebehang, reliëfbehang, textiel- en glasvezelbehang.
Oud behang droog verwijderen
Peuter een bovenhoek van een baan los en probeer of het behang eraf wil. Trek schuin omlaag, handen dicht bij de wand. Blijft er een pluizige papierlaag over (afstripbaar behang), laat die dan rustig zitten. Wilt u toch het mooiste resultaat, haal dan die laag er alsnog af, die papierlaag zorgt ervoor dat de muur niet glad en stofvrij is.
Oud behang nat verwijderen
Om oud behang nat te verwijderen heeft u in ieder geval handwarm water nodig. U kunt er dan een afweekmiddel in doen of u doet er een afwasmiddel in. U kunt dit er met een plantenspuit op spuiten of met een spons er in wrijven. Dit goed in laten trekken en het behang met een plamuurmes wegsteken.
Vinylbehang of geschilderd behang eerst kriskras insnijden met het plamuurmes.
Afstomen gaat ook goed. U kunt een professioneel apparaat huren of een kleiner apparaat aanschaffen.
Andere ondergronden
Doe de nattevingerproef. Geeft de muur wit af boen de wand dan grondig met water en geef een nabehandeling met een voorstrijkmiddel (bijvoorbeeld voorstrijk standaard, deze is voor een zuigende ondergrond). Latex (muurverf) lost op in spiritus. Goed afnemen met ammoniakwater (1 op 2). Olieverf lost nergens in op. Grondig schuren met korrel 120 (dit is een fijne korrel), vlakschuurmachine gebruiken en afnemen met ammoniakwater.
Tip: het stof dat vrijkomt met schuren is slecht voor uw longen. Draag bij dit werk dan ook altijd een stofmaskertje.
De wanden glad maken
Barsten en gaten dichten met vulmiddel. De plekken met fijn schuurpapier naschuren. Gebruik hiervoor een schuurkurk. Bij diepe scheuren glasvlies in het natte vulmiddel drukken. Bulten wegschuren. Controleer uw werk door met een lamp langs de wand te schijnen, waar schaduw zit, opnieuw schuren en weer controleren.
Sterk zuigende ondergronden eerst voorbehandelen met een voorstrijkmiddel.
Tip: behandel een wand altijd met een behang – wisselgrond. Als u opnieuw gaat behangen kunt u het oude er zo vanaf halen. Op een wand van gipsplaat móét u behang – wisselgrond aanbrengen; het oude behang is anders niet te verwijderen.
Op een rol zit 10 meter. Meet de wandhoogte van plafond tot plint, + 10 cm. U weet nu hoeveel banen er uit één rol gaan. Meet de totale lengte van de wanden en deel door de rolbreedte, 0.53 meter. U weet nu hoeveel banen u nodig heeft. Deel de uitkomst door het aantal banen per rol, rond af naar boven op een hele rol.
LET OP: behang met een patroon moet vaak verspringend worden geplakt, zodat het patroon aansluit. Het aantal centimeters dat u hiervoor per baan extra moet rekenen staat achter op de rol.
Tip: klik hier om onze behang rekenmachine te gebruiken!
Welk plaksel?
Er is plaksel voor zwaar en licht behang. Met het laatste bedoelen we licht papieren behang. Kies voor alle andere soorten behang sterker plaksel. Volg de gebruiksaanwijzingen goed op.
Tips: voor u gaat behangen uw pleisterwerk altijd eerst bekloppen. Waar u een doffe klank hoort, zit het pleisterwerk plaatselijk los. Slechte plekken weghakken en repareren met vulmiddel en metselzand (1 op 1.5).
Op de wanden van nieuwbouwwoningen zit meestal ‘bouwbehang’. Laat dit minstens een half jaar zitten tot de pleisterlaag goed is uitgewerkt. Voor u nieuw behang aanbrengt bouwbehang altijd verwijderen en de wanden goed schoonmaken.
Kleur van het behang controleren.
Wikkel ± 1.5 meter behang van iedere rol en leg de stroken half over elkaar heen. Kleurverschillen worden zichtbaar. Wijkt een rol te sterk af dan kunt u deze meestal wel ruilen.
Wat vertelt het etiket u?
Om mislukkingen uit te sluiten staan op het etiket van iedere rol behang belangrijke informatie. Hieronder ziet u de verklaring van de belangrijkste symbolen. Let ook altijd op het partij- en kleurnummer. Als deze hetzelfde zijn zult u tussen de rollen geen of nauwelijks verschil zien.
1 Zelf behangen – De voorbereiding
2 Behang plakken Stap voor stap instructie
3 Valkuilen en tips
4 Materialen die u nodig heeft
5 Bereken hoeveel rollen behang u nodig heeft