Klusidee

Behang plakken

1 Zelf behangen – De voorbereiding
2 Behang plakken Stap voor stap instructie
3 Valkuilen en tips
4 Materialen die u nodig heeft
5 Bereken hoeveel rollen behang u nodig heeft

Tip: controleer bij het kopen altijd de partij- en kleurnummers (rugzijde) i.v.m. kleurverschillen.

Een gladde wand is het halve werk

Voor een mooi resultaat moet u zorg besteden aan de ondergrond. Lees daarom eerst Stap 1 met o.a.: oud behang verwijderen, ondergrond behangklaar maken, hoeveel rollen, welk plaksel en de betekenis van de symbolen. en daarna kunt u verder met de uitgebreide stap voor stap beschrijving van het behang plakken, al jaren gebruikt als leidraad voor doe het zelf  plakken van behang.

Voor u begint met behang plakken

Maak de kamer leeg, spreidt afdekfolie over de vloer, schakel stroom uit en verwijder stopcontacten en schakelaars. Haal haakjes en spijkers van wandversiering weg en controleer of u alles bij de hand heeft.

behangen-1

 

De banen afmeten

De lengte van een baan is de afstand tussen plafond en plint plus 10 centimeter extra. Zit er een patroon in het behang (twee verspringende pijltjes op de rug), leg dan een afgeknipte baan op een onafgeknipte baan en verschuif hem net zolang tot het patroon zuiver aansluit. Behang plakken met een patroon vereist nog meer precisie dan gewoon plakken.

 

Om-en-om behang

Soms moet behang om de andere baan ondersteboven worden geplakt (twee tegengestelde pijltjes op de rug). Let bij het knippen weer goed op het patroon. Om zeker te weten hoe de banen precies moeten, kunt u het beste de banen nummeren aan de bovenkant van het behang

behangen-2

 

Waar beginnen

Effen behang of behang met een klein werkje: begin naast een hoek bij de raamkant. Groot patroon: begin met behang plakken op de meest opvallende plaats zoals de schoorsteenmantel.

 

Plaksel aanbrengen

De bovenkant- en één zijrand van de baan iets over de tafelranden laten steken. Plaksel aanbrengen vanuit het midden van de baan naar de ene kant en dit herhalen naar de andere kant. Er komt op deze manier geen lijm op de tafel. Werk bij goed licht om geen plekjes over te slaan.

behangen-3

 

Een baan vouwen

Vouw boven- en onderrand ± 3 centimeter om. Sla dan het ingesmeerde deel tweemaal dubbel, verschuif de baan in de lengterichting, bestrijk de rest met plaksel en sla ook die dubbel.

behang-1   behang-2

 

Startlijn moet

Behang verticaal plakken, lukt alleen door langs het koord van een schietlood een potloodlijn op de muur te zetten. Langs deze startlijn komt de eerste baan. Het kan ook door een rij en een waterpas te gebruiken.

behang-3

 

Behang plakken

Breng de baan over de arm naar boven. Neem de hoeken van de bovenste vouwrand tussen duim en wijsvinger en druk de rand in de hoek tussen wand en plafond, precies tegen de startlijn. Borstel het bovenste deel vanuit het midden tegen de wand. Verschuiven kan nog door met vlakke handen de baan voorzichtig in de goede richting te verschuiven. Zit het bovenste deel naar zin, plak het onderste stuk dan langs de lijn en borstel dit glad.

plakken-1

Tip: plaksel moet inweken, waardoor het behang soepel plakt. Iedere ster op de rug betekent ca. 5 minuten inweektijd.
Tip: gaatjes voor schilderijhaakjes e.d. markeren door een iets uitstekende lucifer in het gaatje te steken.

 

Stotend behang plakken

Mooi werk maakt u door stotend te plakken (stotend plakken = de rand van iedere volgende baan sluit naadloos tegen de andere baan).

plakken-2

 

Overmaat wegknippen of snijden

Boven- en onderrand omvouwen voorkomt dat plaksel op plafond en plint komt. Borstel het behang goed in de hoek, haal de ronde punt van de schaar door de hoek, trek het behang iets terug en knip de baan over de gemarkeerde lijn op maat. Goed aanborstelen.
U kunt ook een behanglineaal gebruiken welke u in de hoek plaatst en het behang er tegen aan vervolgens snijd u met een mes door het lineaal heen het overtollige behang weg.

plakken-3

 

In een hoek behang plakken

Bij binnenhoeken kan het behang scheuren, bij buitenhoeken loslaten. Werk daarom altijd door en om de hoek. Meet hiervoor de afstand tussen de laatste baan en de hoek, zowel boven als onder. Tel bij de grootste maat 3 à 4 centimeter op voor een binnenhoek, voor een buitenhoek 4 à 5 centimeter. Knip de baan op maat en plak deze vast. zet met uw schietlood een verticale lijn op de strook die door of om de hoek gaat en snij deze af tot op 2, resp. 3 centimeter uit de hoek.
Het restant van de baan plakt u stotend tegen de snijlijn.

 

Langs deuren en ramen behang plakken

Laat de baan over het kozijn vallen en strijk het behang glad op de wand. Knip het tot op 2 centimeter weg langs de kozijnrand en maak een schuin knipje bij de bovenhoek. Borstel het nu aan tot tegen het kozijn en markeer de hoek met de ronde punt van de schaar, waarna u het behang afknipt en goed aanborstelt.
Gebruik bij behangen altijd een potlood. Viltstift- en balpeninkt gaan soms dwars door het papier heen.

1 Zelf behangen – De voorbereiding
2 Behang plakken Stap voor stap instructie
3 Valkuilen en tips
4 Materialen die u nodig heeft
5 Bereken hoeveel rollen behang u nodig heeft

Gerelateerde berichten