Klusidee

Sierlijsten plaatsen aan het plafond

ornamentKooflijsten sierlijsten en rozetten plaatsen aan het plafond

Sierlijsten komen we vooral tegen aan plafonds van oudere huizen maar zullen we steeds vaker gaan zien in moderne interieurs. Door het plaatsen van kooflijsten, rozetten en sierlijsten aan het plafond krijgt een strakke kamer rust en uitstraling. Ook een slaapkamer kan met een sierlijst aan het plafond een strak en romantisch uiterlijk  krijgen. De toepassing van kooflijsten zien we tegenwoordig steeds vaker.

Modelgips

Sierlijsten worden vervaardigd uit modelgips. Deze pure en harde gipssoort wordt gegoten in mallen waarin een wapening van glasvezel of henneptouw is aangebracht. Andere benamingen voor sierlijsten zijn kooflijsten (tussen wand-plafond) en perklijsten (op plafond of wand). De meeste sierlijstelementen worden tegenwoordig machinaal gemaakt en zijn in allerlei stijlen beschikbaar.
In onderstaande klusbeschrijving beschrijven we hoe u de kooflijsten en de rozet kunt plaasen aan het plafond.

Het plaatsen van kooflijsten en sierlijsten

Zorg ervoor dat de ondergrond glad, vlak en draagkrachtig is. Houd een kooflijst in de hoek tussen wand en plafond, trek aan weerszijden met een potlood een hulplijn, doe dit over de gehele ruimte. Verwijder binnen deze hulplijnen behang en alle oneffenheden en maak het goed schoon, droog en vetvrij. Volg de stappen hieronder voor een mooi resultaat.

sierlijst

Gebruik voor het zagen van mooie aansluitende hoeken een fijngetande zaag en een verstekbak  Plaats een kooflijst dusdanig in de verstekbak, dat deze met de wandzijde tegen de zijkant van de verstekbak steunt. Let hierbij op het patroon. Zaag vervolgens de gewenste hoek. Bij toepassing van koofhoeken is verstekzagen overbodig. Kooflijsten laten zich probleemloos zagen.

sierlijst-1

Breng op de wand- en plafondzijde van de lijst een ruime laag kooflijm aan en bevestig de lijst op de gewenste plaats binnen de hulplijnen. Eventuele naden en gaatjes kunt u vullen met de overtollige lijm. Verwijder daarna met een vochtige doek alle lijmresten.

roset

Een extra fraaie afwerking krijgt u met behulp van gladde of gedecoreerde in- en uitwendige koofhoeken en rozetten waaraan bijvoorbeeld een lamp bevestigd kan worden.

rozetten

Het plaatsen van sierlijsten is een mooie doe het zelf klus. Bereid de klus goed voor. Maak het goed schoon en hou de ondergrond stofvrij. Zo is het plaatsen van een sierlijst aan het plafond een leuke klus.

 

Kleuren in het interieur
Stijl aanbrengen met lambrisering
Panelen aanbrengen op de wand

Terug naar de rubriek Inrichting

Gerelateerde berichten