Klusidee

Parkettegels leggen

Tegenwoordig kan elke doe-het-zelver een parketvloer leggen. Er zijn aardig wat verschillende soorten parket te krijgen in verschillende kwaliteiten en dus ook prijsklassen. We leggen u stap voor stap uit hoe u een parketvloer legt met parkettegels.

Indien u geen parkettegels heeft maar planken parket kijkt u hier voor de instructie van het parket leggen.

Voorbereiding
Parkettegels zijn geschikt voor een ondergrond van hout, beton, of tegels. Indien de vloer van hout is en de planken hol zijn leg dan eerst zachtboard vloerplaten neer. Daarop lijmt u hardboard of 8 mm spaanplaat of underlayment.

Zachtboard legt u los, maak het op maat met een hobbymes.

Underlayment en dikke spaanplaat om de 25 cm vastzetten met snelbouwschroeven. Houd tussen de platen naden van 2 à 3 mm aan die diagonaal lopen ten opzichten van de naden tussen de tegels.

Een vloer van beton die ruw is afgewerkt eerst uitvlakken met egalisatiemiddel. Bij stenen vloeren speelt ook de vraag: is de vloer droog? Neem het zekere voor het onzekere: breng op een beganegrondvloer altijd een vochtscherm aan van kunststoffolie. De banen moeten elkaar ruim overlappen, plak de naden vast met tape en zet de folie op tegen de wanden. Is een stenen vloer niet volmaakt vlak, leg dan ook een tussenvloer van zachtboard platen. Lijm hierop hardboard of dun spaanplaat.

TIP: Tussenvloeren van hardhout, spaanplaat of underlayment 10 mm vrijhouden van de wanden. Vergeet niet alle resten van de oude vloerbedekking zorgvuldig te verwijderen.

Parkettegels leggen
Als u een parket tegelvloer legt begint u vanuit het midden van de kamer. Het midden van de kamer vindt u makkelijk door vanuit het midden van de tegenoverstaande wanden draden te spannen die elkaar haaks kruisen.

1) meet vanuit het kamermidden hoe u uitkomt bij de wanden. Is dit minder dan een derde tegel, legt u dan eerst de tegel niet tegen de snijpunten van de draden maar precies eronder.

parkettegel

2) Om tegels te lijmen gebruikt u parketlijm. U brengt de lijm aan met een kitstrijker, leg de eerste rij langs de draad.

parket_tegel

3) U schuift de tegels zo tegen elkaar dat de veren in de groeven sluiten en klop iedere tegel licht aan met een rubber hamer. Overtollige lijm direct verwijderen met het oplosmiddel dat op de verpakking staat. Pas op dat u niet te hard slaat i.v.m. verschuiving en beschadiging.

veer_en_groef

4) Pastegels zaagt u op maat met een decoupeerzaag, druk ze weer strak met de koevoet aan.

koe_voet

Materialen die u voor het leggen van parket
Om CV-buizen heen leggen
Meer houten vloer

Terug naar het houten vloeren overzicht

Gerelateerde berichten