Klusidee

Parket leggen

Tegenwoordig kan elke doe-het-zelver zelf parket leggen. Er zijn aardig wat verschillende soorten parket te krijgen in verschillende kwaliteiten en dus ook prijsklassen. We leggen u stap voor stap uit hoe u een parket legt.
Indien u parkettegels heeft kijkt u hier voor het leggen van parkettegels.

Voorbereiding
U kunt parket leggen op een ondergrond van hout, beton, of tegels. Indien de parket vloer van hout is en de planken hol zijn leg dan eerst zachtboard vloerplaten neer. Daarop lijmt u hardboard of 8 mm spaanplaat of underlayment.

Zachtboard leggen, deze kunt u los leggen. Maak het op maat met een hobbymes.

Underlayment en dikke spaanplaat om de 25 cm vastzetten met snelbouwschroeven. Houd tussen de platen naden van 2 a 3 mm aan die diagonaal lopen ten opzichten van de naden tussen de parket stroken.

als u een parketvloer gaat leggen op een vloer van beton die ruw is afgewerkt dan eerst uitvlakken met egalisatiemiddel. Bij stenen vloeren speelt ook de vraag: is de vloer droog? Neem het zekere voor het onzekere: breng op een beganegrond vloer altijd een vochtscherm aan van kunststoffolie. De banen moeten elkaar ruim overlappen, plak de naden vast met tape en zet de folie op tegen de wanden. Is een stenen vloer niet volmaakt vlak,  dan ook een tussenvloer leggen van zachtboard platen. Lijm hierop hardboard of dun spaanplaat.

TIP: Tussenvloeren van hardhout, spaanplaat of underlayment 10 mm vrijhouden van de wanden. Vergeet niet alle resten van de oude vloerbedekking zorgvuldig te verwijderen.

Het parket leggen

U moet altijd uw parket rondom 10 mm vrijhouden van de wanden. Verwijder daarom de plinten en zet strookjes spaanplaat, 10 mm dik, los tegen de wanden. Parket stroken zijn rondom voorzien van een veer en een groef, waardoor de delen altijd strak tegen elkaar aansluiten. Het leggen van parket is een secuur werkje.

1) U legt de eerste stroken met de groef in de richting van de wand langs een strakgespannen draad. Werk secuur, want de kleinste afwijking heeft kieren tot gevolg

2) Breng lijm aan in de groef en klop de tweede rij stroken in de eerste, als u een afvalstrookje gebruikt voorkomt u schade. Laat de stuiknaden verspringen.

strokenparket

3) U zaagt de stroken parket met een decoupeerzaag en om te zorgen dat alles strak ligt drukt u met een koevoet de eindstrook aan.

koe_voet

4) leg de voorlaatste strook los. Hierop een tweede strook die u tegen de wand drukt. Langs deze strook kunt u de onderste afschrijven.

stroken_parket

5) Nu zaagt u de onderste strook op maat en druk de passtrook als laatste op z’n plaats met behulp van de koevoet.

Materialen die u nodig heeft voor het leggen van parket
Om CV-buizen heen leggen

Terug naar het houten vloeren overzicht

Gerelateerde berichten