Vroeger was het onderhoud van houten vloeren al een tijd- en energierovend karwei. Ze werden allereerst in de was gezet en vervolgens schoon gehouden door ze in te wrijven met aromatische kruiden. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei middeltjes en trucs die u kunnen helpen uw houten vloer mooi te houden..
Het is belangrijk dat u uw houten vloer goed schoon houdt. Dit houdt in: meerdere keren per week even aanvegen, dweilen of behandelen met een geschikt reinigingsproduct en eens in de zoveel jaar de afwerklaag vervangen.
Het type product wat u het beste kunt gebruiken voor het onderhoud en hoe vaak u intensief onderhoud moet plegen aan de houten vloer hangt af van het soort hout waar uw vloer uit bestaat.
Hieronder staan wat tips over het onderhoud van de verschillende soorten houten vloeren en informatie over de grote en kleine onderhoudsbeurten. Wanneer u producten voor onderhoud van de houten vloer gebruikt test dit dan altijd uit op een klein stukje.
Onderhoud Laminaat vloer
Als uw laminaat vloer een beetje dof is geworden, kunt u het beste een laminaat(glans)reiniger gebruiken. Deze laat uw vloer weer mooi blinken.
Heeft u last van voetafdrukken na het reinigen van de laminaat vloer? Dit kan het gevolg zijn van een te vette reiniger. Het is ook mogelijk dat u te veel reinigingsmiddel gebruikt heeft.
Voor het onderhoud van uw laminaat kunt u beter geen ammonia, chloor of schuurmiddel gebruiken.
Kaarsvet of kauwgum kunt u makkelijk van uw laminaat afkrabben.
Voordelige wondermiddeltjes
Als uw laminaat na het schoonmaken niet mooi opdroogt, kunt u wellicht proberen uw laminaat vloer schoon te maken met een mix van water en (schoonmaak)azijn, afwasmiddel, autowasmiddel of glansspoelmiddel voor de afwasmachine. Deze middeltjes zijn behalve simpel ook erg voordelig en minstens zo effectief als een vloeistof uit een flesje. Probeer altijd eerst een klein stukje uit.
Zwarte strepen of andere vlekken op uw laminaat kunt uw doorgaans wegwerken met nagellak remover, spiritus of wasbenzine. Hierna neemt u de vloer af met een vochtige doek.
Onderhoud Massief parket vloer
Zand en vuil kan gaan schuren over uw vloer en krassen in de afwerklaag veroorzaken. Daarom is belangrijk dat u uw houten parket vloer regelmatig aanveegt of zuigt.
Voor dagelijks gebruik dient u een daarvoor bestemde zeep te gebruiken.
Uw vloer regelmatig grondig met de hand te reinigen is overbodig: dit is alleen noodzakelijk als deze zeer vuil is.
Vlekken en krassen zijn bij te werken met was of olie.
Als uw houten parket vloer slijtage plekken vertoont, is dat een teken dat het tijd is voor een nieuwe afwerklaag. Een massief houten vloer hoeft niet geschuurd te worden: eerst moet de vloer gereinigd worden met een geschikt product, vervolgens moet het gedweild worden en als laatste dient een nieuwe onderhoudswas of -olie aangebracht te worden.
Een massief houten vloer wordt meestal afgewerkt met was of olie. Wordt uw vloer intensief gebruikt? Herhaal de behandeling met de onderhoudswas of -olie 2 keer per jaar. Als uw vloer niet intensief belopen wordt, voldoet een jaarlijks onderhoud.
Onderhoud Lamelparket
Onderhoud van dit type parket is zeer eenvoudig. Een paar keer per week stofzuigen en dweilen met een daarvoor bestemd product is al voldoende.
Doordat lamelparket uit meerder lagen bestaat en Nederland een wisselende luchtvochtigheid en temperatuur heeft, komt het vaak voor dat er naden en scheurtjes ontstaan of dat de vloer bol of krom gaat staan. Hoe lang het parket mee gaat, hangt af van de dikte van de toplaag van het parket. Parket met wat dikkere toplagen, van zo’n 3 tot 5 mm, kan meestal 2 keer geschuurd worden. U moet bij het schuren uitkijken dat u niet te veel weghaalt, en het is dan ook verstandig om voor dit klusje een vakman te vragen.
Overige tips voor het onderhoud van uw houten vloer:
Als u wilt dat uw houten vloer na het onderhoud weer zo snel mogelijk opgedroogd is, is het een idee om de deuren open te zetten. Met name een geopende buitendeur zorgt ervoor dat uw houten vloer binnen korte tijd weer is opgedroogd.
Een schoonloopmat voorkomt het inlopen van vochtigheid en vuil, zodat u uw houten vloer langer schoon houdt.
Plaats viltdoppen of -stroken onder uw meubilair, dit voorkomt krassen op de houten vloer.
Denk er bij onderhoud aan, dat u uw vloer niet te nat maakt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het hout uitzet of zwelt. Wring dus uw dweil of doek voor gebruik eerst even goed uit.
Parketvloer – vervanging van de afwerklaag
Elke vloer is na een tijd toe aan een nieuwe afwerklaag. Wanneer dit precies nodig is, hangt af van hoe goed de vloer onderhouden is, van de kwaliteit van de vloer en het type hout waaruit de vloer bestaat.
Afwerk- en beschermingslaag (polish)
De afwerklaag bestaat meestal uit lak of was, maar u kunt ook kiezen voor een olie.
Afwerking van de houten vloer
Lak
Bij een lichtere houtsoort, kunt u beter voor een lak kiezen. Lak zorgt er namelijk voor dat het hout zijn mooie lichte kleur behoudt en bovendien is een met lak afgewerkte houten vloer ook nog eens makkelijk voor het onderhoud. Een nadeel van lak is wel, dat als er een kras in uw houten vloer is gekomen, u de gehele vloer moet schuren en lakken en dat uw houten vloer voor een optimaal resultaat van 3 lagen lak voorzien moet worden. Uw dient de afwerklaag met een elektrostatische geladen doek of dweil schoon te maken.
Een laklaag gaat gemiddeld zo’n 10 jaar mee, hierna zal u deze moeten vervangen. De bovenste laag moet er dan afgeschuurd worden, waarna u een laag poriënvuller aanbrengt en het geheel afwerkt met een nieuwe laklaag.
Was
Waar u bij was op moet letten, is dat u dit niet direct op de houten vloer aan kunt brengen; een olie als basis is verstandiger. Dit voorkomt namelijk dat vloeistoffen direct in het hout kunnen dringen. Een met was afgewerkte vloer vergt behoorlijk wat onderhoud en moet regelmatig opgeboend worden met behulp van een boenmachine. Één keer in de 5 jaar dient de bovenste waslaag vervangen te worden. Uw verwijdert de oude laag met ‘white spirit’ en brengt vervolgens een nieuwe waslaag aan.
Wax-olie
Dit is een vloeistof die bestaat uit een combinatie van was en olie, zodat u de twee vloeistoffen niet apart hoeft aan te brengen. Andere voordelen van dit mengsel: het is milieuvriendelijk en krasjes zijn makkelijk weg te werken.
Wax-olie moet in twee lagen aangebracht worden. De eerste laag brengt u, afhankelijk van het product, aan met een kwast of een doek (de instructies staan op de verpakking). Als deze laag is opgedroogd, dient u de vloer lichtjes te slijpen of te schuren met fijn schuurpapier. Overeindstaande houtvezels worden hiermee weggewerkt. Het is belangrijk dat alvorens u de laatste laag aanbrengt, er zeker van te zijn dat al het stof weg is. Daarna brengt u de tweede laag waxolie met een roller of kwast aan. Ziet uw vloer er na deze behandeling nog niet mooi uit? Dan kan het zijn dat u niet genoeg waxolie heeft gebruikt. Kijk daarom eerst goed na hoeveel u nodig heeft.
Olie
Deze beschermt uw vloer èn zorgt voor een warme uitstraling. U kunt de olie aanbrengen met een spons. Met olie afgewerkte vloeren vergen enig ondehoud. De houten vloer blijft schoon door regelmatig te stofzuigen en minstens één keer per jaar te dweilen met een uitgewrongen dweil.
Dit onderhoud is nodig enkele keren per jaar, alvorens de houten vloer ontvet te hebben, een nieuwe olie-laag aan te brengen. Als u de houten vloer op deze manier goed onderhoud, is het niet nodig de vloer te schuren.
-Beschermingslaag
De beschermingslaag is een melk-achtige substanstie die periodiek over uw houten vloer aangebracht kan worden. Het is wel verstandig om na enkele keren een nieuwe beschermingslaag aangebracht te hebben, uw houten vloer met een remover te reinigen. Als u dit niet doet, is de kans namelijk groot dat de lagen aangebrachte polish gaan ophopen.
-Verf
Als u het licht hout iets extra’s wilt geven of als uw vloerplanken dof zijn geworden, zijn er ook diverse gekleurde vloerlakken. Er is een grote keuze in kleuren, zodat u een kleur kan kiezen die goed bij de kamer past. Voor een goede dekking, kunt de lak het beste in minstens twee lagen aanbrengen.
-Combinatie
Het schuren van uw houten vloer en opnieuw aanbrengen van een afwerklaag neemt veel tijd in beslag en het is aan te raden er een dag tot anderhalve dag voor uit te trekken. Omdat de ruimte waarin de vloer zich bevindt geheel leeg moet zijn, is het wellicht praktisch om dit grote onderhoud van uw houten vloer te combineren met het opnieuw verven of de inrichting van de ruimte.
-De specialist en verhuur
Als u geen tijd of zin heeft om zelf uw houten vloer te schuren, kunt u ook een vakman inschakelen. Ook als u niet zoveel kennis heeft van (het onderhoud van) een houten vloer, is het handig er een specialist bij te halen. Deze kan u namelijk adviseren of uw vragen over de nieuwste trends op het gebied van houten vloeren beantwoorden.
Verder hoeft u voor het onderhoud niet per se een eigen boen- en/of schuurmachine aan te schaffen, deze zijn namelijk ook te huur.
De verschillende houtsoorten – houten vloer
Voordat u een houten vloer gaat leggen
Hoeveel hout heeft u nodig, de handige rekenmachine
Voorkom beschadiging aan uw vloer
Terug naar houten vloeren