Klusidee

6 weetjes over laminaat

1 Laminaat bestaat uit lagen

Laminaat bestaat meestal uit vier lagen. De bovenste laag is de beschermlaag. Deze transparante laag zorgt ervoor dat de vloer waterbestendig en keihard wordt.
De tweede laag is de decorlaag. Deze laag is de look van de vloer. Het is een foto van bijvoorbeeld hout of tegelmotief.
Laag 3 is een basis die voor stevigheid dient te zorgen.
De onderste laag lijkt weer op de eerste en dient ook vocht buiten de deur te houden.

2 Laminaatdikte

Laminaatvloeren zijn er in verschillende diktes. Voor intensief gebruik zoals een woonkamer heb je een dikkere vloer nodig dan bijvoorbeeld op een slaapkamer. Ons advies is om minimaal voor een laminaatvloer te gaan die 7mm dik is.

Voor een leefruimte is een laminaatvloer vanaf 8mm dikte aan te raden. Kijk bijvoorbeeld eens in de bouwmarkt voor de verschillende diktes. Een
laminaatvloer kopen kan je bijvoorbeeld bij Gamma.

3 Vloerverwarming onder het laminaat

Het maakt niet zo heel veel uit hoe dik het laminaat is wanneer je kijkt naar warmteverlies. Het laminaat geeft de warmte prima door. De keuze voor de ondervloer is wel bepalend. Het laminaat en de ondervloer samen mogen geen warmteweerstand hebben die hoger ligt dan 0,15m2K/W. Op de
verpakking van laminaat en de ondervloer is meestal te lezen of deze gebruikt kan worden in combinatie met vloerverwarming.

Er wordt vaak aangeraden om met een nieuwe betonvloer een dampdichte folie te nemen. Op het klusidee forum is dit reeds meerdere malen aan de orde geweest. Laminaat met ondervloer en vloerverwarming

4 Gebruiksklasse

Naast de dikte is de gebruiksklasse die de laminaatvloer heeft bepalend of de vloer geschikt is voor de situatie bij jou thuis. De gebruiksklassen worden aangegeven op basis van slijtwaardes, indrukweerstand en vlekbestendigheid. Deze gebruiksklassen geven je de mogelijkheid vloeren
goed met elkaar te vergelijken. De hoogste gebruiksklassen zijn geschikt voor winkels of kantoren.

  • W21: licht thuisgebruik
  • W22: gemiddeld thuisgebruik
  • W23: zwaar thuisgebruik
  • W31: licht projectgebruik (winkels en kleine kantoren)
  • W32: gemiddeld projectgebruik (kroeg)
  • W33: zwaar projectgebruik
  • W34: extreem zwaar projectgebruik

5 Bij het leggen rekening houden met de werking van laminaat

Een laminaatvloer kan nog werken. Dit wil zeggen dat deze onder invloed van vocht kan krimpen of kan uitzetten. Het is daarom van belang dat je de vloer de ruimte geeft. De vloer moet altijd minimaal 1 centimeter van de muur af liggen. De ruimte die over is kan je afdekken met plakplinten.

6 Laminaat onderhoud

Laminaat is eenvoudig schoon te maken. Om de 14 dagen dweilen houdt de vloer schoon en mooi. De vloer regelmatig stofzuigen om zo kleine voorwerpen die de vloer zouden kunnen beschadigen te verwijderen is ook aan te raden.

Gerelateerde berichten