Klusidee

Op maat maken rolgordijn of lamellen

rolgordijn-1U kunt rolgordijnen maar ook de ultra smalle horizontale jaloezieën (25 en 16 mm breed!) op drie manieren bevestigen: tegen het kozijn, tussen het kozijn of boven het kozijn.

De lamellen van verticale lamellen zijn meestal 10 cm breed. U kunt ze daarom alleen tegen het kozijn bevestigen of boven het kozijn. Zowel de rolgordijnen, horizontale jaloezieën en de verticale lamellen kunnen natuurlijk aan het plafond boven het raam bevestigd worden.

Tip: hangt een jaloezie, een lamel of een rolgordijn voor of boven een radiator, dan zal een groot deel van de warmte verdwijnen tussen het glas en de raamdecoratie met als gevolg een flinke energieverspilling. Zorg ervoor, dat warme lucht altijd aan de kamerkant van de raamdecoratie kan opstijgen.

Waaraan moet u denken bij het meten

Afhankelijk van de plaats waar u de raamdecoratie aanbrengt meet u de breedte en de hoogte tot de vensterbank. Bij een rolgordijn de totale hoogte, voor een horizontale jaloezie of verticale lamel: raamhoogte min de hoogte van de bovenrail. Het spreekt overigens vanzelf, dat de raamdecoratie ook vóór de vensterbank kan hangen tot een hoogte die u mooi vindt.

Rolgordijnen maar ook verticale lamellen bestaan uit een mechanisme en het eigenlijke gordijn of de jaloezieën/lamellen. Alle worden op standaardbreedtes en hoogtes geleverd, maar zijn makkelijk op maat te maken. In iedere verpakking vindt u een glasheldere gebruiksaanwijzing en op deze pagina nog veel meer handige tips.

T.a.v. de breedte van rolgordijnen en horizontale jaloezieën: kies altijd het mechanisme en het gordijn of de lamellen die één maat breder zijn dan de gemeten breedte. Dit geldt ook voor het mechanisme van de verticale lamellen.

Verticale lamellen berekenen

Voor het juiste aantal verticale lamellen moet u rekenen. Per 50 cm bovenrail heeft u een set van vijf lamellen nodig uitgaande van een breedte van 10 cm. Rond daarom de raambreedte naar boven af op 50 cm en deel door 50. De uitkomst is het aantal sets lamellen dat u nodig heeft. Voorbeeld: raambreedte 223 cm; afgerond 250 cm. Gedeeld door 50 is vijf sets (25 stuks). In de praktijk gebruikt u er 22 of 23.

Het op maat maken

Het op maat maken van het mechanisme geeft niet zoveel problemen.

De rolstok van een rolgordijn is een metalen buis die u links of rechts op maat zaagt met een ijzerzaag.
Het mechanisme van horizontale jaloezieën kort u aan weerszijde in met een gelijk aantal centimeters, het mechanisme van verticale lamellen kort u aan één zijde in, waarbij u gelijktijdig de draaistang, waarmee u de lamellen kantelt, op de juiste maat zaagt.

Voor het op maat maken van het mechanisme van horizontale jaloezieën en verticale lamellen kunt u het beste een verstekbak gebruiken. Hebt u die niet, pas dan de truc toe waarmee u ook een rolstok zuiver haaks op maat kunt maken:
1) Wikkel een vel papier om de stok of het mechanisme van de jaloezie. Zorg dat de randen precies op elkaar vallen.
2) Zet het papier vast met tape.
3) Zaagt u precies langs de rand van het papier dan zaagt u zuiver haaks.

Gordijn en lamellen op maat maken

Een rolgordijn knipt u op maat met een scherpe schaar. Makkelijker kan niet. Koopt u horizontale jaloezieën dan vindt u in de verpakking een speciale lamellenknipper, waarmee u de lamellen op maat maakt en gelijktijdig het mooie, afgeronde profiel krijgt. Verticale lamellen van stof knipt u op maat met een scherpe schaar. Kunststof lamellen snijdt u in met een scherp stanleymes, waarna u de lamel over de rand van een tafel kunt afbreken. Gebruik bij het insnijden altijd een winkelhaak.

Tip: de maximale lengte van een verticale lamel is drie meter. Is een raam breder, dan kunt u twee of meer bovenrails naast elkaar monteren.

Rolgordijn voor een hellend dakraam

dakraamEen rolgordijn voor een hellend dakraam? Geen probleem.

Er is een speciale set accessoires verkrijgbaar voor een dakraamrolgordijn dat mooi strak blijft zitten. In eindgevels zitten tegenwoordig vaak ramen met een schuine bovendorpel. Speciaal hiervoor is er een bovenrail voor verticale lamellen met haakjes die onder een hoek tot 45º kunnen hangen. Door aan een glashelder stokje van kunststof te draaien kantelt u de lamellen van horizontale jaloezieën. Is de jaloezie erg hoog, dan kan het stokje te kort zijn. Maar er is een setje verkrijgbaar waarmee u het stokje eenvoudig kunt verlengen.

Raamdecoratie en binnenzonwering
Paneelgordijnen
Rubriek inrichting

Terug naar de rubriek ramen-deuren

Gerelateerde berichten