Wanneer er hypotheek op je huis rust dan wordt een opstal of woonverzekering door de de hypotecaire instelling vaak verplicht gesteld. Er zijn grofweg twee soorten verzekeringen. De inboedelverzekering en de woon- of opstalverzekering. Die laatste wordt verplicht gesteld om de garantie te hebben dat een woning bij bijvoorbeeld brand of storm weer hersteld kan worden en er zo geen waardeverlies ontstaat.
Wanneer er gesproken wordt over een woonverzekering dan is dat voor veel verzekeraars een andere naam voor een opstalverzekering. Bij het afsluiten van deze verzekering heb je vaak twee keuzes. All risk en extra Uitgebreid. Bij beide ben je goed verzekerd tegen stormschade, brand en inbraak. Bij allrisk ben je ook verzekert voor schades die je door eigen toedoen maakt. Lees altijd goed de polis door!
Veel mensen onderschatten de waardevermeerdering die ontstaat uit het klussen aan je eigen huis. Wanneer je zelf een aan of uitbouw maakt, een nieuwe schuur plaatst of een dakkapel plaats dan zorg je daarmee voor een waardevermeerdering. Wanneer er nu schade ontstaat aan de woning door bijvoorbeeld storm of brand dan zou het verzekerde bedrag hoger moeten zijn dan voor het klussen. Pas daarom op tijd het verzekerde bedrag aan. Zo voorkom je onderverzekering. Zowel ten aanzien van de woonverzekering als de inboedelverzekering kan het klussen gevolgen hebben. Ben jij iemand die gespecialiseerd gereedschap aanschaft en in de loop der jaren een garage vol gereedschap hebt staan, dan is het zaak om ook je inboedelverzekering aan te passen.
Schade die direct ontstaat door het klussen is over het algemeen niet gedekt. Als jij iets aan het huis doet waardoor schade ontstaat is dat niet gedekt. Heb je een ongelukje dat niet direct als gevolg van het klussen zelf ontstaat maar bijvoorbeeld doordat je wat laat vallen dan zijn er wel mogelijkheden.
Wanneer er schade ontstaat doordat een bedrijf schade maakt aan je woning dan kun die vanzelfsprekend wel proberen te verhalen op het desbetreffende bedrijf.
Om schade te voorkomen zorg je voor een goede voorbereiding en werk je met het juiste gereedschap. Schakel professionele hulp in bij klussen die je zelf eigenlijk niet ziet zitten.
Wanneer de schade tijdens het klussen ontstaat door een ander dan is er de mogelijkheid aanspraak te maken op de aansprakelijkheidsverzekering. Check van te voren je dekking wanneer je langdurig bij iemand anders in huis gaat helpen met klussen.
Het is voor de woonverzekering altijd belangrijk dat je de juiste mate van dekking hebt. Als het om de opstalverzekering gaat, dan gaat dat om alles wat aan de woning vast zit. Je kunt dit type verzekering alleen afsluiten wanneer je zelf de woning bezit. Daarmee dek je schade aan de muren, het dak en de fundering, maar ook aan ingebouwd interieur zoals in de natte ruimtes als de badkamer en keuken. Wanneer bij een brand alles in de as wordt gelegd, dan zijn de kosten voor wederopbouw over het algemeen uit de opstalverzekering te halen.