Klusidee

Klussen die je het best aan de professional over kunt laten

Ben jij een beginnende klusser of een echte klusheld voor wie geen enkel project te groot is? Veel mensen vinden het leuk om relatief simpele klussen zelf te doen. Van het maken van een mooie eetkamerbank tot het behangen van de kinderkamer. Maar deze ingewikkelde klussen laat je beter aan een expert over.

Leidingwerk: zelf doen of uitbesteden?

Het leggen van leidingen is een belangrijke klus die goed moet gebeuren. Als het leidingwerk net niet goed aansluit of vastzit, kan er lekkage ontstaan. Dit veroorzaakt mogelijk grote schade, zeker als je hier pas laat achterkomt. De opstalverzekering dekt onder andere schade aan leidingen, maar aan- of verleggen van leidingen is hoogstwaarschijnlijk een klusje die je het beste aan een deskundige loodgieter over kan laten. Vooral het plaatsen van een toilet is een lastige klus. Deze moet namelijk aangesloten zijn op de rioleringspijp. Wil jij een inloopdouche? Hou er dan rekening mee dat het water afgevoerd moet worden via een afvoerleiding van het doucheputje of de douchegoot naar het riool. Deze afvoer vereist de nodige ruimte onder de badkamervloer en dien je onder een flauwe hoek te plaatsen.

Klusjes aan de elektra

Wat betreft de elektra in huis zijn er diverse gradaties met betrekking tot de moeilijkheidsgraad van de klussen. Zo kun je bijvoorbeeld prima zelf een defecte stekker vervangen of een armatuur aan het plafond ophangen voor nieuwe verlichting. Wel vereist dit geduld en een gedegen voorbereiding. Je moet daarnaast veilig werken en de groep waarop de verlichting zit uitschakelen. Voor de zekerheid kun je er ook voor kiezen om tijdelijk alle elektra uit te zetten. Gecompliceerde klussen, zoals het installeren van extra stopcontacten, het doortrekken van stroomdraden of het uitbreiden van de stoppenkast kun je beter uitbesteden aan een elektricien vanwege de gevaren van het werken met elektriciteit.

Klusjes op hoogte

Of je klusjes op hoogte, zoals het schoonmaken van de dakgoot, het vernieuwen van de dakbedekking of het schilderen van de kozijnen zelf op je neemt of uitbesteedt heeft te maken met je eigen angsten. Sommige mensen vinden het geen probleem om op een ladder of steiger te staan. Weer anderen zijn hier niet voor te porren. Een groot voordeel van uitbesteden is dat de vakman over de juiste, veilige materialen beschikt en weet hoe hij of zij veilig op een ladder moet staan. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Pas bij het zelf klussen op hoogte goed op en werk indien nodig met valbeveiliging en persoonlijke beschermingsmiddelen. Hou je werkplek opgeruimd, zodat je niet kunt struikelen of vallen over rondslingerende gereedschappen.

Gerelateerde berichten