Klusidee

Wel of geen zonnepanelen?

Is het nog steeds interessant om zonnepanelen te plaatsen? Het antwoord is Ja!

Salderingsregeling verdwijnt nog niet

Wie zonnepanelen op het dak legt om voor eigen gebruik energie te leveren doet er nog steeds goed aan om meer energie op te wekken dan te verbruiken. De overheid bedacht de salderingsregeling. Deze regeling zorgt er voor dat de elektriciteit die jezelf niet nodig hebt wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. De vergoeding die je daarvoor krijgt is gelijkwaardig aan het bedrag dat je zou moeten betalen wanneer je zelf stroom afneemt. Met ingang van 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd tot aan 2030. Te veel zonnepanelen is dus niet snel een issue. Wie nu zonnepanelen plaatst maakt nog gebruik van deze mooie regeling.

Prijs zonnepanelen

Hoe snel verdien je de zonnepanelen gemiddeld terug en wat is zo gemiddeld de aanschafwaarde?

Afgelopen jaren zijn de zonnepanelen beter en goedkoper geworden in aanschaf. Voor een gemiddelde woning volstaat het om 10 zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen aanschaffen in 2021 betekent voor een gemiddelde woning een investering van € 5000,-. Dat is inclusief de btw die via een overheidsregeling terug te vragen is. Je betaalt dan dus eigenlijk € 4200,-

Met 10 panelen kun je zo’n 3000 Kwh leveren wat staat voor € 500,- aan elektriciteit. De zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee. Je moet er wel rekening mee houden dat de omvormer tussentijds een keer vervangen dient te worden (+- € 900,-)
Een eenvoudige rekensom leert dat de zonnepanelen zich zelf snel terugbetalen!

Naast de installatie van de zonnepanelen is een slimme meter aanteraden. De slimme meter laat exact zien wat er verbruikt is en welke energie teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet. De overheid en de netbeheerders willen dat iedereen in Nederland een slimme meter krijgt. Daarom kost het niets als de netbeheerder een slimme meter installeert.

Kan een zonnepaneel op elk dak?

Ja, althans op bijna alle daken is het mogelijk om zonnepanelen te monteren. Van rieten daken tot golfplaten en van dakpannen tot bitumen. Zowel op schuine als platte daken is het monteren van zonnepanelen mogelijk. Je kunt in losse rijen installeren landscape of portrait.

De ruimte die je op je dak hebt is van belang. Stel je hebt er een dakkapel of een dakraam in liggen dan kan dat panelen schelen. Verder is de richting van belang. Ligt je dak pal op het zuiden dan leveren de panelen meer stroom dan een dak dat meer op het Noorden ligt. Ook de hellingsgraad van het dak speelt een belangrijke rol. Een dak dat tussen de 25 en 45 graden is werkt het beste. Een schuin dak op het zuiden is de meest ideale situatie voor zonnepanelen maar ook een huis in andere richting of andere hellingsgraad biedt tal van mogelijkheden.

Wat leveren zonnepanelen op?

Wat een zonnepaneel oplevert is van meerdere factoren van invloed. Onder andere de hellingsgraad en de zonkant. Op https://www.zonatlas.nl/start/ kun je de zonpotentie van je dak eenvoudig berekenen. Uiteindelijk kun je stellen dat de zonuren de hellingsgraad en de oriëntatie de opbrengst bepalen. Deze opbrengst drukken we uit in Wattpiek. Schaf je een zonnepaneel aan met een bepaalde Wattpiekwaarde hou er dan rekening mee dat de zonuren, de hellingsgraad en de oriëntatie er voor zorgen dat de maximale Wattpiekwaarde niet gehaald kunnen worden.

Om te bereken wat het dan exact oplevert nemen we de Wattpiekwaarde van een paneel en halen daar de instralingsfactor (rendementsverlies) vanaf. Dit is dus het verlies door hellingsgraad en oriëntatie.

Vergelijken van zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen gaat vergelijken doe dit dan op 3 verschillende punten.

 1. Levensduur
  Zonnepanelen worden in verschillende materialen gemaakt. Monokristallijn, de zwarte panelen die het meest voor komen en ook het meeste vermogen hebben gaan tegenwoordig zo’n 25 jaar mee. Polykristallijn, milieuvriendelijker maar wel minder vermogen, deze gaan vaak nog langer mee.
  Amorf, buigbare panelen voor oppervlaktes die niet plat zijn. Zonnepanelen zijn in meerdere kleuren. Dit heeft geen invloed op de levensduur maar de kleur kan wel van invloed zijn op de daadwerkelijke opbrengst. De levensduur van de zonnepanelen zijn belangrijk voor het vergelijken.
 2. Vermogen
  Het vermogen is belangrijk voor de tijd die nodig is om de panelen terug te verdienen. Hoe meer vermogen des te beter! Dit vermogen uitgedrukt in Wattpiek ligt op het moment van schrijven tussen de 300 en 400 wattpiek
 3. Afmetingen
  De afmeting van de paneel is vooral ook belangrijk voor het uiteindelijke dakplan. De meeste panelen zijn 165 x 100 maar ze zijn er in vele grotere en vele kleinere afmetingen.

Gerelateerde berichten