Klusidee

Dakgoot plaatsen

dakgoot-plaatsen

Voor de afvoer van regenwater is het van groot belang dat de dakgoot goed bevestigd wordt. De goot moet voldoende hellen om het regenwater naar de regenpijp te kunnen laten stromen.
Wie zelf een dakgoot gaat plaatsen kan met deze stap voor stap doe het zelf instructie goed uit de voeten.

 

 

Meten van de lengte van de dakgoot

dakgoot1Als voorbereiding meet u de lengte van de goot en bepaalt u welke ophangbeugels u nodig heeft. Er zijn beugels die aan het dak en beugels die aan de muur worden bevestigd. Muurbeugels zijn bruikbaar als de dakrand maximaal 10 cm uitsteekt, gerekend vanaf de muur.

Dakgoot plaatsen, monteren van de ophangbeugels

dakgoot5Monteer de twee buitenste ophangbeugels. Daartussen moet een hoogteverschil zitten om een goede afvoer van het regenwater mogelijk te maken. Dit verschil moet ongeveer 2,5 mm per meter dakgoot zijn.

 

 

Span een touw strak tussen de twee gemonteerde beugels.

 

 

Monteer de overige beugels langs het touw, op ongeveer 60 à 70 cm van elkaar, zodat het juiste hoogteverschil verkregen wordt.

 

 

 

dakgoot4Zaag de gootdelen op maat. Houd hierbij rekening met uitloopstukken aan beide kanten. U kunt mooi haaks zagen door een stukje tape op het gootdeel te plakken of door een verstekbak te gebruiken.

 

 

 

Hang de dakgoot los in de ophangbeugels en lijm de delen aan elkaar vast. Dit doet u met pvc-lijm, nadat u de te lijmen oppervlakken vetvrij heeft gemaakt.

 

 

dakgoot3Buig de bevestigingslipjes van de ophangbeugels naar beneden, zodat de dakgoot vast komt te zitten. Let er daarbij op dat de goot nog wel enige bewegingsvrijheid moet hebben.
dakgoot2

Zaag bij de uitloop van de goot een uitsparing in de rand, waar het bevestigingslipje precies in valt. Zo maakt u de dakgoot goed vast.

 

 

Materiaal en gereedschap dakgoot plaatsen

Gerelateerde berichten