Klusidee

Verwarming cvketel

warmtegenotUitgbreide informatie over de CV-ketel (s)

CV of Centrale verwarming wil niets anders zeggen als verwarmen vanuit een centraal punt. De oude Romeinen begonnen hier mee. Ze maakten een vuurtje onder de grond en transporteerden de warme lucht door de verschillende ruimtes. Dit was min of meer de eerste centrale verwarming maar dan zonder cvketel.

Tegenwoordig is het allemaal iets beter geregeld maar de vergelijking kan gemaakt worden. Het belangrijkste punt in de huidige centrale verwarming is de cvketel. De cvketel zorgt voor verwarming van het water dat naar de radiatoren loopt. Ook voor het warme water naar de keuken en de badkamer wordt vaak de cvketel gebruikt (de combiketel).

Ruim keuze aan verwarming; cvketel en hun aanbiedingen

cvketel-1Er is tegenwoordig een ruime keuze aan ketels en aanbieders. Globaal gezien kunnen we de ketels in drie groepen indelen, conventionele combi ketel, HR combiketel en de VR combiketel. Combi is de mogelijkheid verwarming en warm watergebruik te combineren. Voor de drie groepen combiketels geldt dat ze allemaal lucht nodig hebben voor de verbranding. Deze verbranding kunnen we onderverdelen in een open verbrandingssysteem en een gesloten verbrandingssysteem.

Open of gesloten verbrandingssysteem

Het verschil tussen een open en een gesloten verbandingssysteem wordt bepaald door de luchtaanvoer. Luchtaanvoer is nodig voor de verbranding. Bij een open systeem wordt de lucht aangezogen uit de ruimte waar het toestel is geplaatst. Een gesloten systeem wordt met behulp van een ingebouwde ventilator en een daarop aangesloten pijp de verbrandingslucht van buiten gehaald. Een open systeem is goedkoper maar haalt de lucht van binnenuit. Het betekent dat de lucht minder schoon is en dat het toestel altijd in een geventileerde ruimte moet worden opgesteld.

De grote verschillen

Het grote verschil in ( combi ) ketels heeft met het rendement van de ketel te maken. De conventionele ketel heeft een rendement van 65%. Dit wil zeggen dat 65% van de energiewaarde van gas wordt omgezet in warmte. Bij een HR, een hoogrendement ketel ligt die waarde op 97% en bij een VR, een verbeterd rendement ketel ligt die waarde op 83%. De laatste twee ketels zijn aanzienlijk zuiniger.

Prijs

Wanneer u een HR ketel of een VR ketel gaat aanschaffen heeft u te maken met een hogere prijs. U zult dus na moeten gaan of de investering het waard is. Het heeft te maken met energiebesparing, de tijd dat u bijvoorbeeld in een huis blijft wonen en de te verwarmen oppervlakte.

Het kiezen van de juiste CVketel

Het ruime aanbod van verschillende type ketels, de mogelijkheid om een combiketel te nemen, de verschillende type huizen, het aantal radiatoren, allemaal factoren die de keuze voor een ketel lastig maken. Het aanschaffen van een CV installatie is niet eenvoudig. Oriënteer eerst, laat u adviseren door een erkend bedrijf en maak een weloverwogen keuze.

De mogelijkheden van vloerverwarming

Gerelateerde berichten