Klusidee

Airconditioning de verschillende systemen

Klimaatbeheersing wordt al eeuwenlang toegepast: het openzetten van een raam voor frisse lucht, het stoken van een kachel voor verwarming in de winter of de ventilator voor verkoeling in de zomer. Een airco (indien gebruikt voor grote panden luchtregelaar, klimaatregelaar of luchtverfrisser genoemd) biedt u de mogelijkheid de temperatuur en luchtvochtigheid in een ruimte naar uw wensen te houden, door al deze vormen van klimaatbeheersing te combineren. Waar moet u op letten bij de aanschaf van dit efficiënte apparaat?

Verschillende airconditioning systemen

Airconditioning is in de volgende uitvoeringen  en systemen verkijgbaar:

Mobiele airconditioning
a_mobiele-airconditioningMobiele airco’s zijn er in een mono- en splitsysteem. Een monosysteem is één toestel die warme lucht afvoert in dezelfde ruimte waar de koele lucht ook terecht komt. Hierdoor is het effect van dit systeem niet erg hoog.
Bij het splitsysteem wordt de warme lucht afgevoerd langs een aparte condensor die aan het apparaat vast zit met een buigzame, dunne slang, die u bijvoorbeeld uit het raam kunt hangen. Beide systemen zijn verrijdbaar en bij zowel de mono- en spilsystemen zit de compressor in het binnendeel, wat de eventuele geluidsoverlast sterk vermindert.
Doordat een mobiel systeem niet geïnstalleerd hoeft te worden, is dit voordeliger dan een vast systeem.

Raamsysteem
Dit systeem bestaat uit een enkel toestel die in een gat in de muur of een -al aanwezig- kozijn geïnstalleerd kan worden. Dit systeem heeft echter erg veel nadelen: het produceert veel geluid, laat niet veel licht binnen en er zijn meestal nogal wat bouwkundige aanpassingen voor nodig. Hierom is dit systeem haast niet meer te vinden in Nederland.

Splitsystemen
aircoEen single splitsysteem is een vast systeem dat uit een binnen- en buitendeel bestaat. Deze twee delen worden verbonden door een elektrakabel en twee leidingen. Naast de warme lucht, voert dit systeem ook het luchtvocht af, waardoor de luchtvochtigheid in de ruimte wordt verminderd.
Bij een single splitsysteem bevinden de delen die geluid maken zich in het buitendeel, zodat u hier niets van hoeft te horen. Splitsystemen zijn er in diverse uitvoeringen: voor in het plafond, aan de wand of op de grond.
Een multi splisysteem is in principe hetzelfde als een single splitsysteem. Het enige verschil is dat bij een multi splitsysteem meerdere binnendelen aan een enkel buitendeel gekoppeld zijn. Op deze manier is er maar één deel dat geluid maakt. Verder vallen de binnendelen apart van elkaar te bedienen.

Verder zijn er nog satellietsystemen, die boven het systeem plafond geïnstalleerd worden en verschillende aanzuig- en inblaasroosters hebben en cassettesystemen, die vanwege hun onopvallendheid goed geschikt voor horecagelegenheden zijn. Cassettesystemen worden ook in het plafond gebouwd.

Het koelvermogen
De richtlijn voor het vermogen van een airco is 30 tot 40 watt per m³. Voor een ruimte van 4x4x3 zal de airco dus ongeveer 1680 watt aan koelvermogen moeten hebben. De verhouding tussen het koelvermogen en het opgenomen elektrisch vermogen wordt uitgedrukt in EER (energie-efficiëntieverhouding), waarbij geldt: hoe hoger de EER, hoe zuiniger de airco.
(Handig om te weten: Een mobiele airco verbruikt doorgaans meer energie dan een split- of multisysteem airco)

Prijs van airconditioning systemen
De prijs van een airconditioning-installatie is afhankelijk van diverse factoren, zoals de externe en interne warmtelast, de isolatiewaarden, de grootte van de ruimte en de ventilatie. Verder gaat er natuurlijk ook geld zitten in het installeren van de airco. In de kosten van de installatie spelen o.a. de lengte van de leidingen, eventuele aanpassingen in de muren, het plafond of de vloer en de hoeveelheid van de leidinggoot een rol. De kosten zijn dus per elk huishouden verschillend. Mocht u van tevoren toch een beeld willen krijgen van wat een airco en de installatie hiervan u zal kosten, kunt u contact opnemen met een Stek-erkend installateur, die het prijskaartje van uw airco kan vaststellen.

Overige tips:

– Het is verstandig om het verschil tussen de door u ingestelde temperatuur en de buitentemperatuur niet groter dan 7 à 8 °C te laten zijn. Dit om gezondheidsklachten te voorkomen.

– Stel alvorens een airco aan te schaffen vast hoe groot de ruimte is waarin u de airco wilt plaatsen, zodat u weet wat het koelvermogen van de airconditioning moet zijn.

– Als u een splitairco of een raamsysteem wilt aanschaffen, moet er wel ruimte zijn om deze te installeren. Bekijk dus eerst of deze ruimte er wel is en indien dit niet het geval is, hoe u ruimte kunt maken.

– Het instellen van een airco moet niet ingewikkeld zijn. Let daarom ook op het gebruiksgemak van het apparaat.

– Het is handig als u weet aan wat voor eisen uw airco moet voldoen (moet het apparaat bijvoorbeeld ook kunnen verwarmen?).

– Om onaangename verassingen te voorkomen, is het praktisch om te checken of er een elektrisch aansluitpunt in de buurt van waar de airco moet komen beschikbaar is. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal er namelijk een extra groep moeten komen en het is fijn als u dit bijtijds in orde heeft.

Gerelateerde berichten