Klusidee

Een toilet plaatsen – vervangen

Een toilet plaatsen – het vervangen van een toilet

Zelf een toilet plaatsen. Deze instructie om een toilet te vervangen is met name gericht op het vervangen van een  standaard toilet maar zijn ook zeer nuttig voor het plaatsen van een inbouw toilet.

1 U heeft minimaal 60 cm bewegingsruimte nodig voor de closetpot en bidet. Aan weerszijden is minimaal 20 cm vrije ruimte nodig. Voor kinderen, lange en kleine volwassenen en senioren is er een verschillende optimale hoogte van de closetpot. De hoogte van het closet kan variëren van 37 cm (gebruikelijk) tot 52 cm (inclusief verhoogde zitting). Dit geldt natuurlijk ook voor een inbouw toilet.

wc

2 Aanpassen van de afvoer aan de nieuwe closetpot is het eenvoudigst. Zit u vast aan een bestaande afvoer, meet dan voor het inkopen de maten van de ruimte achter de pot. Bij schuin verlopende wanden noteert u ook de maten op verschillende hoogten. Als de uitlaat van de pot aan het oog onttrokken is, maakt u hem los. Zo kunt u zien welk type uitlaat u nodig heeft.

 

 

pot

3 Verwijder de oude closetpot. Sluit de stopkraan van de stortbak en trek de wc door. Indien er een valpijp is, maakt u deze los van de pot. De verbinding kan zijn met een rubber of kunststof potsok of met een manchet; als u de pijp niet kunt lostrekken, snijdt of steekt u hem los.

 

 

schroef_toilet4 Schroef vervolgens de pot los van de vloer. Soms zult u dan wat moeten trekken om de pot los te maken van de riolering. Doe dat wel voorzichtig, want er zit nog 1,5 à 2 liter water in de stankafsluiter van de pot.

 

 

Tip: Als de pot echt muurvast zit, bijvoorbeeld doordat hij rondom is afgekit of met cement is vastgezet, of als de schroeven zijn vastgeroest, moet u hem voorzichtig stukslaan. Pas op dat er geen stukken in de afvoer vallen. Dit gevaar kunt u verminderen. Beplak de pot waar nodig met goed plakband. Dat houdt de brokken vast.

 

wc_vervangen

5 Sluit na het afkoppelen van de pot het riool tijdelijk af, bijvoorbeeld door een stuk plasticfolie over het gat op de vloer te plakken. Maak vooraf de vloer onder de pot goed schoon.

 

 

 

toilet_los

6 Maak de stortbak los. Draai de koppeling van de vlotterkraan met het reservoir los, terwijl u de stopkraan tegenhoudt. Een metalen valpijp op een gietijzeren stortbak zit vaak vastgeroest. Als er geen beweging in is te krijgen, zaagt u de valpijp gewoon door. Pas op, want gietijzeren stortbakken zijn zwaar.

 

 


tolet7 Sluit de nieuwe pot aan op de riolering. Gebruik hiervoor een closet-afvoermanchet van kunststof. Zet eerst de manchet om de potuitloop en dan de pot met manchet in de opening van de rioolbuis. Teken dan af waar de gaten voor de nieuwe bevestigingsschroeven moeten worden geboord. Pot er weer afhalen en gaten boren.

 

Tip: Wat talkpoeder, zuurvrije vaseline of teflonvet erop maakt het plaatsen van toilet makkelijker.

 

 

toilet_waterpas

8 Zet de pot waterpas en wiebelvrij op de ondergrond voordat u hem vastschroeft. Laat de pot niet op te weinig punten rusten, in verband met de hoge belasting op die punten.

 

 

 

toilet_vastzetten9 In een betonnen vloer zet u de schroeven in pluggen. Is de vloer betegeld, boor dan iets dieper en duw de plug tot onder de onderkant van de tegel, om barsten van de tegel te voorkomen. Het plaatsen van een schroef een speciale kunststof ring onder de kop van, eventueel met afdekkapje.

Tip: Voor het vastschroeven zijn er speciale potschroevendraaiers. Voor eenmalig gebruik zijn ze veel te duur; met een haakse schroevendraaier of een kort model schroevendraaier gaat het ook. Draai niet te vast aan.

 

wc_vastzetten10 Kit de naad tussen vloer en pot af. Giet wat water in de stankafsluiter. Zo voorkomt u rioolluchtjes. Heeft u een losse stortbak dan hangt u deze aan de muur. Monteer hem met (verchroomd) messing schroeven waterpas en netjes in het midden achter de pot. Vergeet bij een hooghangend model niet het overlooppijpje aan te brengen, tenzij het een model is met overloop via de valpijp.

 

 

toiletpot11 Verbind een laaghangend reservoir en de closetpot met een korte haakse pijp (een ‘spoelbocht’). Zaag deze op maat. Hij moet bij voorkeur tot de stootrand in de stortbak steken, maar niet te diep in de closetpot; u sluit hem op de stortbak aan met de bijbehorende plastic wartelmoer en pakkingring.

 

 

toilet_verbinding12 De verbinding met de pot loopt via een kunststof manchet, dat in de mof op de pot steekt. Gebruikt u een sok, zorg dan dat deze gelijk komt met de rand van de valpijp. Snijdt zonodig van het binnenste gedeelte een stukje weg.

 

 

 

toilet_pot13 De hooggeplaatste stortbak verbindt u met de pot via een twee- of driedelige valpijp. Kort deze af op lengte of buig hem als dat nodig is. De driedelige pijp gebruikt u als de stortbak niet symmetrisch recht achter de pot kan hangen; in de overige gevallen heeft u aan de tweedelige meestal genoeg.

 

 

14 De stukken PVC pijp lijmt u aan elkaar met hard-PVC-lijm. De verbinding met de pot loopt via een rubber potsok die over de pot valt, of via een aansluitmanchet dat erin valt. Zet de valpijp op de wand zodanig vast met een zadel, dat de opgeklapte wc-bril ertegen rust. Op zo’n zadel zit bij voorkeur een rubber stootbuffertje.

 

toilet_klus15 Sluit de waterleiding via een stopkraan aan op de stortbak: gebruik 12 mm pijp. Laat het reservoir langzaam vollopen en kijk of er iets lekt. Stel de vulhoogte van de stortbak in volgens de bijgeleverde handleiding. Trek dan door en kijk weer of er iets lekt.

 

 

Materialen die u nodig heeft

 Een vakman inschakelen voor het plaatsen van het toilet?

Indien u hulp nodig heeft bij het plaatsen van het toilet dan vraagt u gratis en vrijblijvend offertes aan bij meerdere bedrijven. Bespaar door te vergelijken!

Gerelateerde berichten