Niets is zo onprettig als tocht in huis. Je voelt de kou binnenkomen en de energiemeters tikken maar door. Met een kleine investering lost u deze problemen in een handomdraai op.
Veel mensen verbruiken door tocht in huis veel meer energie dan nodig. Tocht in huis is eenvoudig te voorkomen door bijvoorbeeld het aanbrengen van tochtstrips maar ook door het dicht kitten van kieren en het aanbrengen van pur. Deze investeringen zijn binnen een paar jaar weer terug verdient.
Warmteverlies treedt niet alleen op via de buitenvlakken van het huis. Veel directer gebeurt dat door tocht in huis via bijvoorbeeld naden tussen een kozijn en een muur of kieren tussen een deur en een kozijn. Ook lekt veel warmte weg via leidingdoorvoeren, vloer- en wandaansluitingen en de brievenbus.
Voor het dichten van deze openingen bestaan allerlei materialen en producten. Kieren maakt u dicht met tochtband (rubberprofielen) of met een tochtstrip. Naden zijn op te vullen met stroken glas- of steenwol, kokos, vilt, sisal of vlaswol. Op lastig bereikbare plaatsen biedt PUR-schuim uitkomst. Maar dat materiaal is erg belastend voor het milieu. Voor kieren onder deuren zijn (semi-automatische) tochtborstels ideaal. En ook voor de brievenbus bestaan speciale, van borstels voorziene afdekplaten. Leidingdoorvoeren en naden tussen vloer en wand zijn met de hiervoor genoemde producten ook eenvoudig te dichten. Voor beweeglijke naden, bijvoorbeeld tussen gevel en vloer, is een elastisch blijvende kit zoals siliconenkit het meest aangewezen product.
Er zijn vele gemakkelijke oplossingen die zichzelf snel terugbetalen. Of het nou om een voordeur, achterdeur, schuifdeur of raam gaat, voor elke kier is er in de bouwmarkt een goede tochtstrip verkrijgbaar.