Klusidee

Energie besparing tips voor elektriciteit

energielabelDe meeste kosten komen van de grote apparaten. Wasmachines, drogers en koelkasten kunnen een hoop energie kosten. Tegenwoordig worden de machines aangegeven met een energielabel. Door middel van het label kunt u bepalen hoe zuinig het apparaat omspringt met energie.

Wanneer u een nieuw apparaat gaat aanschaffen is het een goede tip hier rekening mee te houden. Soms is een heel zuinig apparaat iets duurder maar verdient u het geld ook snel weer terug.

Andere energie besparing tips voor elektriciteit:

Haal de stekker uit het stopcontact

laderHoeveel apparaten hebben wij niet aan staan terwijl dat nergens voor nodig is. Televisies laten we snachts standby staan. Mobiele telefoons laden we op terwijl ze allang vol zijn, ook de computer draait overuren terwijl er niemand achter zit. Het is vaak een kwestie van gemakzucht, maar op jaarbasis kan dit voor een behoorlijke energie besparing zorgen.

Verlichting tip

spaarlampGemiddeld hebben we per huis dertig lampen. Deze lampen zijn bij de meeste huishoudens gewone gloeilampen. Wanneer u over zou stappen op spaarlampen kunt u ook hier behoorlijk op energie besparen. Spaarlampen geven relatief veel licht met een laag energieverbruik. Spaarlampen staan bij velen van ons bekend als saaie witte lampen. Niets is minder waar, tegenwoordig zijn de spaarlampen er ook in sfeerlicht en passen ze in vrijwel elke armatuur. Spaarlampen zijn dan wel iets duurder maar het verdient zichzelf in een jaar tijd terug; een uitstekende besparing! Een spaarlamp brand gemiddeld tien keer langer dan een gloeilamp……

Let op bij het plaatsen van spaarlampen!

Spaarlampen kunnen niet tegen vaak aan en uit schakelen. Als je dus op een plek waar de lamp vaak aan en weer uit wordt geschakeld, en slechts kort brandt, een spaarlamp gebruikt, kan die al binnen een jaar kapot zijn. Omdat die lamp duurder is dan een gewone gloeilamp, ben je dan duurder uit. En die kapotte spaarlamp is dan weer een milieubelasting. Dus:
Vervang alleen gloeilampen die weinig worden aan en uit gezet, en lang achter elkaar moeten branden, door spaarlampen. De lamp in het toilet dus zeker NIET. En ook niet de lamp aan de bewegingsmelder.
Een led-lamp is op die plekken een beter alternatief, die kan beter tegen vaak uit en aanzetten.

Tel uit je winst!

Zuiniger met water
De warmte in huis houden door voorkomen van tocht in huis

Gerelateerde berichten