Klusidee

Stukadoren

stukadorenBijna overal komt stucwerk voor. Stucwerk wordt toegepast als basislaag voor verdere afwerking, maar kan ook zelf een decoratieve functie hebben.

Stukadoren is niet gemakkelijk, maar als u een beetje handig bent, kunt u zelf een aardig stukje vakwerk afleveren. In deze klusbeschrijving geven we de informatie over het stukadoren van een muur.

Een vakman inschakelen

Indien je toch liever voor een vakman gaat die op korte termijn bij je aan de slag kan dan kun je dat via Klusidee regelen. Vraag hier uw stukadoor aan.

Voorbereiding
Maak de muur schoon en stofvrij en behandel hem eventueel voor met een voorbehandelingsmiddel. Voor een gladde wand heeft u een ander soort voorbehandelingsmiddel nodig dan voor een ruwe. Voorbehandelen is vooral nodig bij niet of zwak zuigende ondergronden zoals beton en bij onregelmatig zuigende muren, zoals een wand van gasbetonblokken of metselwerk van verschillende soorten steen.
Maak een beetje gips aan en breng daarmee een aantal stucgeleiderprofielen van gelijke dikte verticaal aan op de muur, op een onderlinge afstand van ongeveer 1,5 m. De onderlinge afstand is afhankelijk van de lengte van de rei( een rei is een lat of aluminium balk die recht is). Zorg ervoor dat de profielen waterpas staan.

stucen2

Als de muur een uitwendige hoek heeft, is het verstandig daar hoekprofielen tegenaan te zetten. Zo voorkomt u dat de hoek later beschadigd raakt. U bevestigt de hoekprofielen met een paar dotten gips. Laat ze goed aandrogen voordat u verder gaat met de volgende stap.

Stap voor stap stucen

Naar de benodigdhedenlijst

Gerelateerde berichten