Klusidee

Stucen

stukadorenNadat u de inleiding van het stukadoren heeft gelezen en afgerond gaan we beginnen met stucen. Het zelf stucen wordt toegepast als basislaag voor verdere afwerking, maar kan ook een decoratieve functie hebben. Lees deze handleiding zorgvuldig door.

Gipsmortel
Maak het gips aan waarmee u de muur gaat stucen. U heeft keus uit verschillende gipsmortel. Rotband en Goldband gebruikt u voor een pleisterlaag die als basis dient voor verdere bewerking, bijvoorbeeld behang of tegels.

Het verschil tussen Rotband en Goldband is dat Rotband wordt gebruikt voor laagdiktes vanaf 5 mm en Goldband voor lagen vanaf 10 mm. Er is ook Fix & Finish, dat gebruikt wordt voor een laag van ongeveer 2 mm. Geelband geeft een schuurwerkeffect: het zorgt voor decoratief stucwerk dat geen verdere afwerking nodig heeft. Gooi eerst koud leidingwater in een schone kuip of emmer. Voeg daar losjes een beetje gips bij en laat het even bezinken. Herhaal dit totdat er een soort eilandje van gips in het water ontstaat. Dan heeft u de juiste verhouding. Meng het geheel bij voorkeur met een mixer tot een smeuïge, klontvrije massa.

stucen2

Gips aanbrengen
Breng een laag gips aan. Dit wordt berapen genoemd. Neem daarvoor wat gips op het spaarbord en breng het op de muur aan met de pleisterspaan. U beweegt daarbij de spaan van beneden naar boven. Het gips dat van de pleisterspaan af valt, vangt u op met het spaarbord.Werk in banen van links naar rechts als u rechtshandig bent en van rechts naar links als u linkshandig bent. Probeer niet meteen een zuiver glad resultaat te bereiken, maar breng de stuclaag snel aan.

stucen3

Zet de muur vlak af met de rei. U beweegt hierbij de rei van beneden naar boven over de muur om ervoor te zorgen dat de pleisterlaag mooi vlak wordt. Beweeg de rei ook van links naar rechts.

stucenb

Vul de gaten die er nog zijn, op met gips

Rei de muur opnieuw af. Vul de gaten die er nog zijn op met gips. Herhaal het afreien totdat de muur egaal bedekt is met gips.

Haal de stucgeleiderprofielen weg als dat nodig. Als u de muur nog afwerkt met bijvoorbeeld behang of tegels, kunnen de geleiderprofielen blijven zitten. Vul de vrijgekomen ruimtes op met gips en rei deze af, waarbij u de reeds afgereide laag als geleider gebruikt.

Laat het gips uitharden totdat u er net niet meer met uw vingers in kunt drukken. Strijk de muur vervolgens zonder kracht te zetten glad met een spackmes. Laat het gips nu uitharden totdat het niet meer opzij te drukken is met de vingers.

Als het gips niet meer opzij te drukken is met de vingers en enigszins mat gekleurd is, maak het dan nat met een blokkwast en schuur het door met een schuurblok. Doorschuren houdt in dat u ronddraaiende bewegingen maakt op de muur om oneffenheden en aanzetten van de rei weg te werken. Laat de muur ongeveer vijf minuten aandrogen

stucenc

Afwerken van de muur

Hoe u de muur afwerkt, hangt af van het soort pleister dat u heeft gebruikt. Heeft u Rotband, Goldband of Fix & Finish gebruikt, dan verkrijgt u het gewenste gladde pleisterwerk door het doorgeschuurde oppervlak glad te strijken met een pleisterspaan. Wilt u de muur extra glad stucenn, bijvoorbeeld om hem te kunnen schilderen, maak hem dan na een half uur nat en strijk hem nogmaals glad met de pleisterspaan. Geelband werkt u af door de doorgeschuurde laag af te schuren met het schuurblok. Dit doet u met draaiende bewegingen, zodat een mooie structuur ontstaat.

stucen4

Succes met het stucen!

Stukadoren – de voorbereiding
Naar de benodigdhedenlijst

Gerelateerde berichten